SIRIJA: 4 osobe poginule u eksplozijama ispred džamije

Za vreme pobunjeničkih napada ranjeno je 26 ljudi, dok su sirijske vladine snage bombardovale delove grada Nabuka, jedno od dva preostala uporišta pobinjenika u regionu Kalamun

Serija minobacačkih projektila eksplodirala je ispred istorijske Umajad džamije u centru Damaska, ubivši četvoro, a ranivši 26 ljudi, saopštila je sirijska državna televizija.

Petak je za muslimane dan molitve, kada tradicionalno idu u džamiju da bi prisustvovali nedeljnoj propovedi, izveštava AFP. I pre deset dana jedna minobacačka granata je pogodila zid Umajad džamije, pri čemu je bilo i ljudskih žrtava.

Na desetine projektila palo je u istorijski centar Damaska u poslednje dve nedelje. One su ispaljene sa pobunjeničkih punktova u predgrađima prestonice. Ti projektili, od kojih su neki i kućne izrade, poznati su po nepreciznosti, pa nije lako proceniti da li su ih pobunjenici namerno ispalili na neke ciljeve ili ne.

Ključna pobunjenička organizacija Nacionalna koalicija pozdravila je određivanje datuma kao "vrlo pozitivno", ali insistira na tome da za Asada nema mesta u sirijskoj budućnosti.

Opozicja, takođe, traži isporuku humanitarne pomoći, puštanje zatvorenika iz njihovih redova i "momentalnu obustavu masakara" pre nego što pregovori počnu.

(Telegraf.rs / Tanjug)