BAJATOVIĆ: Srbija i Rusija imaće jednaka prava u Južnom toku Srbija

- Teško je danas osporavati ''Južni tok'', jer biće promenjena geostrateška pozicija Srbije. Ako imate ''Južni tok'' teško da će neko moći da vas bombarduje - rekao je Bajatović

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je večeras da će Srbija i Rusija, bez obzira na neistovetan vlasnički udeo u preduzeću "Južni tok Srbija", potpuno ravnopravno upravljati tim preduzećem.

Bajatović je, gostujući na televiziji "Pink", rekao da ruska strana, iako ima 51 odsto udela u tom preduzeću, ne može da donese nijednu ključnu odluku, kao što su promena sedišta ili naziva firme, bez saglasnosti Srbije.

On nije mogao da objasni zašto vlasnički udeo u "Južni tok" kroz Srbiju nije 50 prema 50 odsto, kao u svim drugim državama kroz koje će taj gasovod proći, ali smatra da postoje dve dominantne teorije: da se Srbija na taj način revanširala Rusiji za podršku oko Kosova, a druga je da je takav aranžman napravljen kako bi gasovod većom dužinom bio trasiran preko naše teritorije, čime je Srbija postala čvorišna zemlja.

Bajatović je precizirao da će na izgradnji "Južnog toka" kroz Srbiju biti zaposleno 5.000 ljudi i da će radovi trajati dve godine, a da će pun kapacitet protoka gasa ka Italiji biti uspostavljen 2017. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)