PAKAO U KIJEVU: 350.000 demonstranata, suzavac i šok-bombe (FOTO)

Lokalne televizije prenose da su pripadnici policije povredili 29 novinara, uglavnom foto-reportera i snimatelja, a da je najmanje 12 novinara, uključujući jednog snimatelja britanske agencije, pretučeno

U ukrajinskoj prestonici Kijevu, uprkos zabrani okupljanja, i noćas traje masovni proevropski protest, tokom kog je izbilo nekoliko sukoba, policija upotrebila suzavac i šok-bombe, a više od 100 ljudi povređeno, uključujući policajce i novinare.

Kako navodi Bi-Bi-Si (BBC), u Kijevu se, zbog odluke vlasti da ne potpišu sporazum o pridruživanju sa EU, okupilo, prema različitim procenama, između 100.000 i 350.000 ljudi, a sukobi su sinoć izbili blizu predsedničke palate, gde je policija upotrebila suzavac i šok-bombe kako bi suzbila grupu demonstranata koji su bacali kamenice.

Demonstranti su upali i u zgradu gradskog veća i okupirali je, navodi britanska medijska kuća, ističući da je protest na Trgu nezavisnosti u toku, iako su vlasti prethodnog dana uvele zabranu.

Protesti u Ukrajini počeli su pre nedelju dana kada je Janukovič suspendovao pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU i najavio da će obnoviti aktivni dijalog sa Moskvom.

Podsetimo, pet članica Femena su jutros ispred ukrajinske ambasade u Parizu ogolele grudi, urinirajući na Janukovičeve fotografije postavljene na pločniku kako bi prenele poruku Evropi da im je potrebna pomoć.

(Telegraf.rs / Tanjug)