ZORAN MILANOVIĆ: Nema referenduma o ćirilici dok sam ja premijer!

- HDZ se vratila pod skute radikalne crkve, približila se čak i nekim, moglo bi se reći, ustaškim grupacijama koje podstiču obnavljanje ratne retorike - rekao je predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac

Nakon što je samozvani "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara" objavio da ima dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici, hrvatski premijer Zoran Milanović u Osijeku izjavio je da referenduma neće biti dok je on premijer.

- Referenduma o ćirilici neće biti dok sam ja premijer. Postoje pravni mehanizmi i konvencije koje smo potpisali prilikom ulaska u Evropsku uniju koji ne dozvoljavaju referendume koji se tiču prava nacionalnih manjina - rekao je Milanović, i najavio promenu Ustava kojom će se sprečiti referendum o ćirilici.

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac kaže da održani referendum o braku i moguće izjašnjavanje o ćiriliici predstavljaju "kampanju koja, posle ulaska u EU, stvara jednu neevropsku Hrvatsku". On je dodao da se Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) "promenila i da uvodi Hrvatsku u vrtlog opasnog samouništenja".

Hrvatska je na jučerašnjem referendumu o braku izglasala da u Ustav uđe defincija braka kao zajednica muškarca i žene. Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja protivnike ćirilice, saopštio je da je prikupio "dovoljno" potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici, odnosno o podizanju cenzusa za njenu upotrebu sa 30 na 50 odsto srpskog stanovništva u lokalnim zajednicama.

Hrvatska vlada, na čelu sa premijerom Zoranom Milanovićem, poručila im je da "zaborave" na taj referendum i da "on neće proći".

(Telegraf.rs / Tanjug)