BOŽOVIĆ: Bez provere primljeno 400 žandarma!

Na osnovu izveštaja lekara službeno oružje oduzeto je od 23 žandarma, dok je Sektoru unutrašnje kontrole prijavljeno 15 slučajeva kriminalnog ponašanja pripadnika jedinice

Komandant Žandarmerije Milenko Božović kaže da je od 2.900 pripadnika Žandarmerije čak 400 primljeno bez selektivne obuke koja podrazumeva bezbednosnu proveru, psihološke testove i testove fizičke izdržljivosti i prilagodljivosti.

Božović, koji je posle dvostrukog ubistva koje je počinio žandarm iz Kraljeva nasledio generala Bratislava Dikića, u intervjuu za "Blic" kaže da je od trenutka kada je preuzeo jedinicu Sektora unutrašnje kontrole (SUK) poslao izveštaje za 15 sumnjivih slučajeva kriminalnog ponašanja pripadnika jedinice.

On navodi da ima žandarma koji imaju krivični dosije, i to nije mali broj, ali je manji broj onih koji su osuđeni.

- Da bi pripadnik Žandarmerije dobio otkaz, mora da bude osuđen na zatvorsku kaznu veću od šest meseci - objašnjava Božović.

On navodi i da je svestan da je sada sva odgovornost za ponašanje žandarma na njemu, ali tvrdi i da su svi problemi koji postoje u jedinici nasleđeni i stvarani godinama.

- Žandarmi niškog odreda koji su pod istragom SUK i dalje su u jedinici, jer još nisu procesuirani, zbog toga ja o njihovoj krivici ne mogu da govorim - kaže Božović.

(Telegraf.rs / Tanjug)