SRPSKI MINISTRI ODLUČNI: Nova pljačka IT industrije i muzički dinar neće proći!

Pokušaj uvođenja novih nameta na IT industriju na mala vrata neće uspeti, poručuju za naš portal ministri Radulović, Jovanović i Ljajić, i dodaju da će glasati protiv predloga tog zakona

Predlogom Izmena i dopuna Zakona o autorskim i srodnim pravima, koji je izradio Zavod za intelektualnu svojinu (ZIS), predviđaju se novi parafiksalni nameti u vidu muzičkog dinara koji će biti nov snažan udarac za srpsku IT industriju.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić i ministar privrede Saša Radulović za Telegraf.rs kažu da neće podržati ovaj zakon na vladi jer ne odobravaju nove namete grani koja treba da bude motor razvoja Srbije!

Predstavnici IT industrije pobunili su se protiv ovakvog rešenja i podizanja nameta, jer bi se u zavisnosti od visine tarifa i toga koji će sve uređaji biti "oglobljeni", s njihovih računa udruženjima za zaštitu autorskih prava godišnje moglo sliti oko 18 miliona evra.

Podsetimo, izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima pripemio je Zavod za intelektualnu svojinu (ZIS), a u svemu su učestvovali članovi organizacija za kolektivno ostvarivanje autroskih i srodnih prava, među kojima je Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI), čiji je zastupnik Aleksandar Cvetković, sin bivšeg premijera Mirka Cvetkovića.

Ove organizacije prikupljaju naknadu za autorska prava, pa im je u interesu da se skupi što više novca. Najnoviji predlog je ono što su one tražile još krajem 2011, ali im to nije prošlo zbog protesta industrije informacionih tehnologija (IT), koja bi mogla da stavi ključ u bravu, i javnosti jer se ometa širenje digitalne pismenosti i usporava razvoj društva.

(Telegraf.rs)