SRPSKA IMENA: Kod nas živi najviše Milica Jovanović i Dragana Jovanovića

Najčešće kombinacije imena i prezimena kod Srba su Milica i Dragan Jovanović, kao i Milica i Dragan Petrović. Često ime je i Zoran, a za njima slede Dragan i Aleksandar Petrović i Aleksandar Jovanović

Da smo tradicionalan narod koji svojim potomcima daje imena svojih vladara pokazao je i poslednji popis stanovništva iz 2011. godine. Tada je utvrđeno da u Srbiji trenutnio ima najviše žena koje se zovu Milica, Jelena, Marija, Mirjana i Dragana. Pre Drugog svetskog rata pored navedenih bilo je popularno i ime Radmila.

O najpopularnijim muškim imenima, takođe smo pisali. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku već punih sedamdeset godina na tronu najčešćih imena nalaze se Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran i Nikola. U godinama stare Jugoslavije među popularnim je bilo i ime Goran, kao i Dejan.

Da li svi potičemo iz iste familije, ili su nam preci po kojima smo dobijali prezimena, imali ista imena, ali u Srbiji se ubedljivo najviše ljudi preziva Jovanović i Petrović. Za njima slede Nikolići, Markovići i Đorđevići.

(M. B.)