Snouden nudi pomoć Brazilu u zamenu za azil

Poznati uzbunjivač odaje priznanje Vladi Brazila zbog oštrih kritika na račun američkog špijuniranja i otvorenim pismom nudi pomoć u istrazi o američkom špijuniranju na teritoriji te latinoameričke zemlje

Jedan od vodećih brazilskih listova objavio je danas "otvoreno pismo narodu Brazila" odbeglog američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, koji u zamenu za politički azil nudi pomoć Brazilu u istrazi o američkom špijuniranju na teritoriji te latinoameričke zemlje.

U pismu objavljenom na sajtu lista "Folha de S.Paulo", Snouden kaže da bi mogao legalno da pruži pomoć samo ako bi dobio azil, prenela je agencija AP. Snouden trenutno živi u Rusiji, koja mu je odobrila privremeni azil od godinu dana.

Snouden u otvorenom pismu odaje priznanje vladi Brazila zbog oštrih kritika na račun američkog programa masovnog elektronskog špijuniranja širom sveta, uključujući prisluškivanje mobilnog telefona predsednice Brazila Dilme Rusef.

Britanski list "Gardijan" prvi je, u junu, objavio vest o američkom programu špijuniranja na osnovu nekih od hiljada dokumenata koje je Snouden dao američkom novinaru nastanjenom u Brazilu Glenu Grinvaldu.

(Telegraf.rs / Tanjug)