Modiljanijevi unuci žive u Srbiji?

Slikarka i književnica Ljubica Milićević otkriva porodičnu tajnu kako se njena baka zaljubila u čuvenog italijanskog slikara Amadea Modiljanija i sa njim dobila sina Dušana, koji nikada nije saznao da mu je čuveni slikar pravi otac

Ljubica Milićević, slikarka i književnica koja živi i radi u Montrealu, potomak je velikog italijanskog slikara Amadea Modiljanija, pišu "Večernje novosti".

Prema Ljubičinoj priči, njena baka po očevoj strani Savica Milićević bila je u vezi sa čuvenim italijanskim slikarom i sa njim dobila sina Dušana.

- Dok je on tražio inspiraciju za svoje slike, ona je skupljala hranu za domaće životinje koje su imali - priča Ljubica, dodajući da se slikar udvarao njenoj baki na jeziku koji nije razumela.

Priča da je Modiljani bio u Hercegovini deluje verovatno. Družio se sa pesnikom Tinom Ujevićem, koji ga je tamo doveo. Modiljani je sanjao da pronađe pogodno drvo za savršene violine, da kupi šume i napravi violine koje bi imale čudesan zvuk. Ujević mu je hvalio hercegovački javor od koga su pravljene najbolje gusle... Tragajući za pogodnim drvetom, susreo se sa lepom Savicom Milićević.

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs/ D. Matović)