Ovo su najvažniji događaji u Srbiji u 2013. godini!

Dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, Briselski sporazum, početak suđenja Miškoviću, rekonstrukcija vlade i rušenje Đilasa - obeležili su 2013. godinu.

Srbija je u staroj godini bila potrešena masovnim ubistvom u Velikoj Ivanči, ali i uznemirena zbog poništavanja male mature i afere koja je pratila završni ispit za osmake. Ovo je lista od 10 najvažnijih događaja u 2013. godini.

10. NESUTAVNOST ODREDBI STATUTA VOJVODINE - Ustavni sud Srbije proglasio je 5. decembra neustavnim neke odredbe Statuta Vojvodine i dao pokrajinskom parlamentu i Skupštini Srbije rok od šest meseci da taj akt usklade sa republičkim Ustavom. Predsednici skupštine i Vlade Vojvodine Ištvan Pastor i Bojan Pajtić poručili su da će pokrajinske vlasti učiniti sve da usklade Statut sa Ustavom, u saradnji sa republičkim vlastima. Pastor je istakao da je nužno da paralelno sa tim procesom teku i procesi izrade Zakona o nadležnostima Vojvodine, kao i zakona o finansiranju Pokrajine na koji se čeka od 2008. godine. Naprednjaci i Demokratska stranka Srbije su ocenili da je odluka Ustavnog suda o osporavanju Statuta još jedan argument da je pokrajinska vlast izgubila legitimitet.

(Telegraf.rs / Beta)