USTAVNI SUD SRBIJE: Neustavne odredbe statuta Vojvodine

Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnim odredbe koje propisuju da pokrajina nije ograničena Ustavom u pogledu uređenja organizacije i međusobnog odnosa pokrajinskih organa

  • 1

Ustavni sud Srbije proglasio je danas neustavnim pojedine odredbe Statuta autonomne pokrajine Vojvodine, ali je dao pokrajinskoj i Narodnoj skupštini rok od šest meseci da taj akt usklade sa Ustavom.

Neustavne su one odredbe koje se temelje na konceptu da je Statut AP Vojvodine njen konstitutivni akt, kojim je pokrajina ovlašćena da uredi svako pitanje za koje smatra da je za nju od interesa, navodi se u saopštenju na sajtu USS.

Kako navodi Ustavni sud, rok od šest meseci za uklanjanje neustavnih odredbi dat je da se ne bi dovelo u pitanje funkcionisanje pokrajine i ostvarivanje prava građana na autonomiju, zato što bi automatskim prestankom važenja spornih delova Statuta nastala "pravna praznina".

- Kako danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda prestaju da važe sve odredbe za koje je utvrđeno da su neustavne, a imajući u vidu brojnost ovih odredaba, Ustavni sud je smatrao da njegova funkcija znači i obavezu da doprinese harmonizaciji pravnog poretka u celini - dodaje se u saopštenju.

Ustavni sud je naveo i da je utvrdio da su neustavne i one odredbe Statuta kojima se propisuju nove ili drugačije nadležnosti AP Vojvodine od nadležnosti koje su određene zakonom, dodaje se u saopštenju. USS je takođe proglasio neustavnim i odredbe koje propisuju da pokrajina nije ograničena Ustavom u pogledu uređenja organizacije i međusobnog odnosa pokrajinskih organa.

Do isteka roka od šest meseci Statut AP Vojvodine nastavlja da se primenjuje u celini, čime se, prema oceni USS, obezbeđuje nesmetano funkcionisanje pokrajine. USS je okončao postupak ocene ustavnosti Statuta nakon održane tri pripremne sednice i javne rasprave, a Odluka je obrazložena na 140 stranica, navodi se u saopštenju suda.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zar vi zaista mislite....

    6. decembar 2013 | 02:08

    ... da oni nece sami korigovati svoju odluku o neustavnosti kada se Vojvodina bude zalila Evropi! Svoje zakone i presude MORAJU usaglasiti sa EU! Nema nista od ulaska u Evropu bez samostalne Vojvodine!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA