Filmovi o srpskim herojima čekaju pare!

U Srbiji se još ne zna na koje će sve načine tokom 2014. zvanično biti obeležen vek Prvog svetskog rata. Ristovski: Ne odustajem od filma "Čarape kralja Petra". Kusturica najavio dokumentarac o ratu, Bjelogrlić bi da snima film o Nemanjićima

U Srbiji se još uvek ne zna tačno na koje će sve načine tokom 2014. zvanično biti obeležena 100-godišnjica Prvog svetskog rata, pišu "Novosti".

Ministarstvo kulture ima plan rada, ali još čeka odobrenje, a kako je do sada najavljeno, za ovo obnavljanje kulture sećanja trebalo bi da bude zaduženo oko 300 institucija - od Arhiva Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika, preko Narodne biblioteke i muzeja, do Jugoslovenske kinoteke.

O ratu koji je ostavio milione žrtava i izmenio mapu sveta, iz koga je Srbija izašla kao heroj i saveznik pobednika, reditelj Emir Kusturica najavio je dokumenatarac u kome će prvi put predstaviti veliki broj važnih, čak i spektakularnih dokumenata.

Snimanje dva igrana filma koja takođe govore o događajima vezanim za jednu od najznačajnijih epoha svetske i srpske istorije - "Branio sam Mladu Bosnu", po scenariju i u režiji Srđana Koljevića i "Čarape kralja Petra", po romanu Milana Vitezovića, u režiji Lazara Ristovskog, zbog nedostatka para, nažalost, nije ni započelo, mada su njihove premijere najavljene kao deo programa posvećen obeležavanju stradanja, žrtvovanja, i veličanstvene pobede srpskog naroda.

- I dalje se vrtimo u krug - kaže za "Novosti" Lazar Ristovski. - Obraćali smo se Ministarstvu kulture za finansijsku podršku, bivšem i sadašnjem ministru, i oba puta smo bili vraćeni na Filmski centar Srbije. Onda su nas Filmski centar i predsednik UO Dejan Karaklajić vratili na Ministarstvo kulture. I tako, u krug. Da li je razlog tome nerazumevanje, ili nedostatak želje i interesovanja za ovakav projekat, ili možda njihova sumnja u Milovanovo i moje umeće, ne znam. Ali, zanimljivo je da ni predsednik Tomislav Nikolić, kako je izjavio medijima, nije uspeo da dobije odgovor od Vlade Srbije koliko je sredstava odvojeno u fond namenjen za obeležavanje jubileja, i sada mi je jasnije zašto ni on, kada smo mu Vitezović i ja predstavili projekat, nije mogao da odgovori na naš zahtev da se uvrsti u taj program. Moguće je, ipak, da iza svega ovoga stoji i strah da, ne daj bože, nekoga ne uvredimo, ili povredimo nečija osećanja, sada kada se Evropa ujedinjuje, a mi čekamo na pragu te Evrope za koju su naši preci ginuli, da nas primi.

Od filma "Čarape kralja Petra" ipak neće odustati:

- Napravio sam kontakte sa dijasporom, koja ime više sluha za ovu temu. Producent će biti moja kuća "Zilion film", a ja ću igrati lik kralja Petra, kao što je bilo i planirano - ističe Lazar Ristovski.

Dragan Bjelogrlić je u nedavnom intervjuu "Nedeljniku" izrazio želju da snimi film i seriju o Nemanjićima, posebno ako su Hrvati snimili seriju o svojim kraljevima.

- Srbi su kao narod privilegovani da prave istorijske filmove i serije. Imam jednu rečenicu koju sam spremao da izgovorim u Hrvatskoj, a ne u Srbiji. Ali ‘ajde, reći ću je vama. Neko me je privatno pitao šta mislim o seriji “Hrvatski kraljevi”. Odgovorio sam da je to isto kao da me je pitao šta mislim o švedskom bureku ili turskoj pici. Hrvatska i kraljevi imaju veze isto koliko Švedska i burek. Ali eto, Hrvatska ima seriju o svojim kraljevima, a Srbija nema seriju o Nemanjićima. I izgleda da će Švedska pre napraviti burek nego Srbija tu seriju – rekao je Bjelogrlić i zaključio da je Emir Kusturica sigurno najznačajnija pojava u našem filmskom svetu dugi niz godina.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)