Ekonomisti mese u pekari, profesori spremaju stanove!

Čekanje i potraga za poslom iscrpljuje, gubi se stprljenje i nada, pa se bira odlazak iz zemlje ili se radi bilo šta, samo da se pregrmi mesec

Mnogo je problema koji prtiskaju Srbiju, a svakako je među najvećima i najteže rešivima velika nezaposlenost, koja opterećuje one koji ne rade, ali i buduće generacije.

Broj nezaposlenih već godinama se značajno ne menja i kreće se između 700.000 i 800.000, a ako je bilo i na kraju prošle godine kada je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bilo oko 770.000 nezaposlenih, od kojih je u Vojvodini oko 200.000 ljudi, piše novosadski "Dnevnik".

Ove brojke jasno upućuju da se u Srbiji do posla vreoma teško dolazi, a da je briga kako ga sačuvati sve veća. Takođe, zbog velikog broja nezaposlenih, sve teže se živi i svakog meseca sve teža krpi kraj s krajem, da je novca sve manje, a troškovi rastu. Uz to, čekanje i potraga za poslom iscrpljuje, gubi se stprljenje i nada, pa se bira odlazak iz zemlje ili se donosi odluka da se radi bilo šta, ne mora ni u struci, samo da se zaradi i pregrmi mesec.

Tako se stiže do velikog apsurda, menjaju se uloge, doktori postaju recimo prodavci, zidari pekari, medicinske sestre kasirke, trgovci kuvaju, ekonomisti dadiljaju... odoše u nepovrat godine uloženog rada, truda, znanja pa i novca.

A moguće posledice opominju - jer zgrade umesto zidara gradi neko drugi, a kad temelj nije plod znanja već moranja kad-tad zgrada će se nakriviti, a možda i srušiti.

(Telegraf.rs)