SIGURNA PLATA: Svi jure državni posao!

Istraživanje je pokazalo da bi 30 odsto građana pokrenulo sopstveni posao, pet odsto bi radilo za platu u privatnom sektoru i čak 65 odsto bi želelo da se "uhlebi" u javnom sektoru

Dve trećine građana u Srbiji želi da se zaposli u javnom sektoru, pokazalo je istraživanje Centra za visoke ekonomske studije (CEVS).

Direktorka CEVS-a, Kori Udovički, istakla je da je interesovanje građana Srbije za preduzetništvo, kao prvi izbor zapošljavanja, znatno niže od evropskog proseka, kao i da smo po tome, u poređenju sa novim članicama EU, bolji samo od Slovenije.

Istraživanje je pokazalo da bi 30 odsto građana pokrenulo sopstveni posao, pet odsto bi radilo za platu u privatnom sektoru i čak 65 odsto bi želelo da se "uhlebi" u javnom sektoru.

Mlađi su skloniji samozapošljavanju a najviše oni između 18 i 29 godina (36 odsto). Preduzetništvu su više skloni mušklarci - 33 odsto, a žene - 27 odsto. Ipak, na okruglom stolu su stručnjaci ocenili da nijedan strani investitor ne može da zameni energiju na hiljade preduzetničkih poduhvata i ideja.

Udovički je rekla da se u Srbiji rešenje za prevazilaženje teškoća u privredi vidi kroz čekanje direktnih stranih investicija koje bi "kao spasilačka konjica prešle granicu", ili u pomoći države koja ne ume, niti može da bude preduzetnik. Ona je ocenila da su to pogrešni pristupi i da treba da se okrenemo preduzetništvu, čiji bi razvoj mogao da spasi srpsku ekonomiju.

(Telegraf.rs / Tanjug)