HRVATSKA: Žena prvi put na čelu Uskoka

Tamara Laptoš se uskočkom timu pridružila pre pet godina, a poznata je i po tome što je između ostalog vodila istragu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera za mito primljen od Hypo banke

Prelaskom Dinka Cvitana na dužnost Glavnog državnog tužioca ostaje upražnjeno mesto šefa Uskoka, a prema nezvaničnim informacijama na čelo toga tužilaštva specijalizovanog za organizovani kriminal i korupciju prvi put od njegovog osnivanja doći će žena, tužiteljka Tamara Laptoš.

Zanimljivo je da od ukupno tridesetak tužioca Uskoka, čak 75 posto čine žene. Žene su u hrvatskim pravosudnim telima znatno zastupljenije, iako su najčešće na nižim položajima.

Tamara Laptoš se uskočkom timu pridružila pre pet godina. U Cvitanovom uskočkom timu za nju su rezervisani najsloženiji korupcijski predmeti u čijem središtu su pripadnici društvene, političke i poslovne elite. Ona je poznata i po tome što je između ostalog vodila istragu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera za mito primljen od Hypo banke 1994. i 1995.

Zastupala je optužnicu u slučaju Index, optužila bivšeg potpredsednika Vlade Damira Polančeca za plaćanje lažne studije u aferi Borovo, vodila istragu i pisala jednu od najvećih uskočkih optužnica u aferi "Spice" protiv menadžera Podravke i njihovih jataka.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)