ALARMANTNO: U narednih 60 godina nestaće svako peto naselje u Srbiji!

Prema analizi ekonomiste Miroslava Zdravkovića, do 2016. godine mesta Mrkovica i Javorje prva će nestati jer su ostala sa jednim ili nijednim stanovnikom

Do kraja ovog veka nestaće, nažalost, svako peto naselje u Srbiji i to je optimistična procena jer je vrlo moguće da će se to mnogo brže desiti, kaže ekonomista Miroslav Zdravković za Telegraf.

Industrijalizacija je uticala da već 1953 godine većina sela u Srbiji ima manji broj stanovnika nego 1948 godine, i od tad je u većini manjih sredina taj broj u stalnom padu.

- Sad je došlo do kraja, više se ni deca ne rađaju, mladi odlaze u veće gradove jer nemaju mogućnost da zasnuju porodicu u svom selu - kaže Zdravković.

Prema Zdravkovićevoj analizi do 2016. godine na udaru će se naći mesta Mrkovica i Javorje, koja bi prva mogla da nestanu jer su ostala sa jednim ili nijednim stanovnikom.

Do 2021. godine mogla bi da nestanu i naselja u Pirotu, Surdulici, Knjaževcu i Aleksincu - a to su Basara, Kolunica, Aldina Reka i Golešnica.

Od 2026. do 2031. opasnost od nestanka najpre preti mestima Rajčevce u Trgovištu, Bukuloram u Prokuplju i Grapa u Dimitrovgradu, a od 2031. do 2036. čak tri mesta u Beloj Palanci - Kremenica, Miranovac i Gornji Rinj, kao i mesto Milojkovac u Pirotu i Korbul u Vranjskoj banji.

Još 12 naselje nestaće sa mape Srbije pet godina nakon toga, poput mesta Ruplje u Crnoj Travi , Margance u Vranju ili  mesta Obražda u Bojniku.

Nisu optimistični ni podaci za period od 2041. do 2046. kada je u opasnosti da nestane čak 30 naselja u našoj zemlji, a od 2046. do 2051. još 17 naselja. Samo neka od njih su: Leskovica, Pričevac, Kozilo, Dobroselica, Mučibaba, Negotinac, Šarbanovac, Trn, Tegošnica.

Do 2056. godine još 33 naselja ostaće potpuno pusta, bez stanovnika, a od 2061. neće više postojati ravno 40 mesta. Nestaće Vrapča, Paskačija, Bistrica, Bresnik, Špaj, Ržanja, Perunika, Mala Braina, Dejanovac, Javor, Novo Selo, Jablanica, Kamenica i mnoga druga mesta širom naše zemlje.

U periodu od pet godina (2066-2071) ostaćemo bez još 33 naselja, a do 2076. za 32 mesta.

- Ovako loše prognoze mogu se sprečiti potpunom promenom odnosa prema ekonomiji i politici centrirajući demografiju kao osnovni problem društva i usmeravajući stimulativne mere na žene koje rađaju i na žene koje podižu decu na selu - zaključuje Zdravković.

(N. S.)