Evo šta čeka švercere u GSP-u! (FOTO)

Gradski menadžer Goran Vesić, nezadovoljan povećanjem naplate karata od 60 odsto, najavljuje povećane kazni za one koji se švercuju u prevozu

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će sutra, na sednici Gradskog veća, biti doneta odluka kojom će biti povećane kazne za one koji se švercuju u prevozuVesić je, kako je saopšteno iz Gradske uprave, izrazio zadovoljstvo povećanjem naplate karata od 60 odsto, ali i istakao i da to nije dovoljno.

On je naveo da veliki broj ljudi u Beogradu nije plaćao gradski prevoz, što je stvaralo gubitak od 41 milion evra godišnje, a što je vrednost 300 autobusa godišnje ili 20 tramvaja.

- Došli smo u situaciju da gradski prevoz ne može samostalno da funkcioniše i građani treba da znaju da on ne može da bude profitabilan, jer nije nigde u svetu. Gradski prevoz košta i naprosto mora da funkcioniše - naglasio je gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, suština je u tome da svaki dinar koji se ne naplati kroz karte Grad mora da plati, a to znači manje za obdaništa škole, puteve...

- To što se neko švercuje, plaćamo svi i zato dobijamo manje nekih drugih stvari, jer nam je gradski prevoz prioritet. Ovo povećanje naplate je fantastično, ali nije dovoljno, već mora biti veće i zato ćemo se u narednom periodu baviti time kako da dođemo do veće naplate - rekao Vesić.

Kako je dodao, taj posao mora da se radi sistemski i da poput gradskih preduzeća i opštine moraju plaćati prevoz radnicima, a ne isplaćuju novac na ruke. Vesić je dodao da će nadležni iz Gradske uprave razgovarati sa predstavnicima Republike da sva njihova preduzeća uplaćuju zaposlenima prevoz.

- Na dobrom smo putu za oporavak GSP-a i ovo je prvi put da GSP, građani i grad zajedno rešavaju ovaj problem - dodao je Vesić.

On je najavio i da će čišćenje Čukaričkog rukavca početi sredinom sledeće sedmice, a sredstva su obezbeđena iz posebnog fonda za ekološku zaštitu. Vesić je, objasnio da se problem Čukaričkog rukavca već dve godine ponavlja, jer Čukarička reka nije ekološki uređena.

- U poslednja u dva meseca intenzivno smo pokušavali da nađemo sredstva za rešavanje tog problema. Sredstva smo obezbedili iz posebnog fonda za ekološku zaštitu i ona su juče uplaćena Beogradvodama- rekao je Vesić i dodao da će time biti rešen problem za naredne dve godine, a gradska vlast će pokušavati da trajno reši problem.

Vesić se osvrnuo i na reprogram duga i naplatu "Infostana", navodeći da su postignuti veoma dobri rezultati. Kako je podsetio, od 1. juna je pokrenut reprogram duga, koji je povoljan za građane, a do juče je 7.479 lica potpisalo ugovor o reprogramu, što je ukupna vrednost 1.023.104.000 dinara, i što znači da su, na osnovu tog novca, otpisane kamate građanima preko 150 miliona dinara i dat popust od 39 miliona.

Da jednokratno plati prihvatilo je 2.366 građana i oni su dobili najveći popust, istovremeno uplativši više od 120 miliona dinara direktno na račun "Infostana".

- Imamo manje od mesec dana do isteka roka 30. septembra i zato pozivam građane da ne čekaju poslednji dan, kada su najveće gužve, već da iskoriste priliku i uđu u reprogram- naglasio je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)