MISTERIJA ČAJNE KOBASICE: Jedemo li čaj ili pijemo kobasicu?

Da li je poznata kobasica dobila ime po čaju, ili je ipak u pitanju nešto potpuno drugačije? Evo i odgovora na to pitanje

Sigurno ste se barem jednom do sada zapitali zašto se čajna kobasica zove baš čajna i ima li ona veze sa popularnim napitkom. Za one koji uživaju u dobrom zalogaju, prave gurmane i ljubitelje dimljenih i mesnih prerađevina, odgovor na ovo pitanje je veoma bitan.

Od kada se pojavila na našem tržištu, ova kobasica je izazvala brojne polemike o poreklu svog imena. Dok jedni tvrde da je reč nastala kao izvedenica od engleskog "China" (da, da, ima i toga, dobro ste pročitali), drugi veruju da se služila uz topli napitak.

Naravno, druga grupa ljudi je pogodila, jer se ova kobasica zaista služila uz čaj i tako je i dobila naziv.

Nastala je u 19. veku u poljskom gradu pod nazivom Darlovo ili Rigenvaldu, kako se zvao u to austrougarsko vreme.

Poljaci su je sekli na tanke listiće i uz sir ili kajmak služili uz čaj. Ukusni zalogaji bi postajali još lepši kada bi ih zalili gutljajem toplog napitka.

Tako je ova čuvena kobasica dobila ovaj naziv.

Misterija rešena.

(D. Č.)