BOG SE JAVI I NA ADI: Svi pogledi bili uprti u ove lepotice, a Časni krst uzeo Pavle! (FOTO) (VIDEO)

Dok su nam se od hladnoće tresle ruke, 45-godišnja fitnes-instruktorka Vaska Šušić i 38-godišnja Nataša Teodorović su bez ikakvih problema pozirale u kupaćim kostimima, objašnjavajući uzgred kako su se odlučile da dokažu da žene ipak nisu slabiji pol

Ni gusta magla ni kiša koja je dosadno rominjala nisu sprečili nekoliko stotina Beograđana da do zadnjeg mesta ispune tribine na Adi Ciganliji gde je nešto posle podneva po 17-i put održana centralna svečanost obeležavanja Bogojavljanja tradicionalnim plivanjem za Časni krst.

Uz opšte povike "Bog se javi" i spremne odgovore "Vaistinu se javi", Adom je odjekivala prigodna duhovna muzika, dok je litija polako ali sigurno "putovala" iz Hrama Svetog Đorđa (na Banovom Brdu)... Jedni su vreme ispunjavali pocupkujući s noge na nogu, drugi strpljivo objašnjavajući najmlađima zašto je Bogojavljanje važno...

U Valjevu do krsta prva doplivala Ruskinja! (FOTO)

Tek, prema reakciji nekolicine njih koji su se našli iza ekipe Telegrafa niko se nije nadao da će dobro spremljene profesionalce iz redova Vojne akademije, Žandarmerije i SVIBORA nadmašiti student Elektrotehnike, 21-godišnji Pavle Dragišić koji je simboličnu stazu od 33 metra ubedljivo najbrže preplivao, i odneo Bogojavljanski krst od leda sačinjen od prošlogodišnje svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa.

Ne odajući utisak da je do malopre bio u vodi čija je temperatura svega pet stepeni, Pavle je strpljivo, ogrnut samo plaštom objasnio za Telegraf da se pobedi nadao, ali da je svakako nije očekivao.

- Bavim se plivanjem godinama i ovo mi je kao verniku bio veliki san! Iskreno, nisam se nadao da ću trijumfovati, ali je svakako interesantno da sam vežbao upravo ovde, na Adi - ispričao je Pavle.

BOG SE JAVI: Do Časnog krsta prvi stigao Bojan Rašković! (FOTO)

Tek što smo završili ćaskanje s Pavlom, na kupalištu je nastao pravi haos! Svi su poleteli u susret jedinim plivačicama - 45-godišnjoj fitnes-instruktorki Vaski Šušić i 38-godišnjoj Nataši Teodorović koju su svojski podržale obe ćerkice bodreći je iz prikrajka.

Dok su nam se od hladnoće tresle ruke, Vaska i Nataša su bez ikakvih problema pozirale u kupaćim kostimima objašnjavajući uzgred kako su se odlučile da dokažu da žene ipak nisu slabiji pol!

- Momci su se pokazali kao pravi džentlmeni! Niko me nije nijednog trenutka gurnuo u želji da me skloni sa svog puta - priča nam fitnes-instruktorka Vaska (45) na čije se reči nadovezuje Nataša (38) koja se godinama rekreativno bavila plivanjem i vaterpolom.

- Sve vam je u zdravom načinu života. Ako tako živite, onda vam se ni ovaj jedan dan, barem što se tiče priprema ne razlikuje mnogo od drugih - iskrena je Nataša napominjući da joj se starija ćerka već priprema za neku od budućih trka, dok je mlađa za sada još uvek na mestu onih koji samo bodre.

Svakako podignuvši temperaturu na Adi, i oraspoloživši publiku obe takmičarke su se složile u još jednoj stvari - da bi trebalo ubuduće da bude više žena na ovoj trci i da svojim godinama dokazuju da ne morate da budete u 20-im da biste bez posledica po zdravlje izgurale borbu za Časni krst.

Više od 500 ljudi plivalo je ove godine za Časni krst na Bogojavljanje u Zemunu, na Adi Ciganliji i kod SC "Milan Gale Muškatirović", a predstavnici SPC istakli su da se obeležavanjem ovog crkvenog praznika "čuvaju kultura, identitet, viteški i sportski duh".

- Ulazeći u hladnu vodu, pokazujemo veru, a iz nje izlazimo duhovno čistiji - kratko su poručili svim vernicima.

(Katarina Vuković)