ČITAVA PEŠAČKA ZONA BEOGRADA ĆE SIĆI NA REKU: Čekaju nas velike promene!

Beograd i turisti koji ga posećuju će uskoro moći mnogo lakše da se snađu u njemu, jer će prestonica Srbije dobiti dobiti ulicu kulture, ulicu trgovine, zonu ugostiteljskih objekata i istorijski deo grada

Ulica Obilićev venac, koja je još pre par decenija započela transformaciju u pešačku zonu, konačno će biti predata pešacima. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender za izbor izvođača za ove radove i očekuje se da počnu sredinom jula, rekao je za Beoinfo glavni urbanista Milutin Folić.

- Ovaj novi deo pešačke zone biće popločan na isti način kao i Knez Mihailova ulica, čime će biti zaokružena celina koja je započeta još osamdesetih godina, a projekte je uradio arhitekta Branislav Jovin sa svojim timom. Projekat je logičan nastavak širenja pešačke zone i prvi je korak njenog silaska ka reci - istakao je Folić.

U okviru radova predviđena je i saradnja 50 novih stabala drveća, nove zelene površine, postavljanje klupa i novih svetiljki, ali i zamena dotrajalih podzemnih instalacija.

- Uporedo s radovima koji bi trebalo da traju šest meseci, izvodiće se i radovi na rekonstrukciji i nadgradnji garaže, čime se praktično nadomešćuju parking mesta bez kojih će grad ostati zatvaranje ulica za saobraćaj na ovom prostoru. Kolski ulaz u garažu će ubuduće biti iz Maršala Birjuzova, dok će pešaci moći iz garaže direktno da izlaze na Obilićev venac - precizirao je Folić.

On je podsetio da je pre nekoliko meseci završena studija daljeg širenja pešačke zone, koja je dala okvir za potpuni silazak ka reci, kao i zatvaranje Vasine ulice sa Studentskim trgom, a koja je detaljno sagledal arešavanje opsluživanja, parkiranja, izmeštanja terminusa i druge bitne preduslove.

Zamišljeno je da kada bude kompletirana, čitava pešačka zona ima četiri dominantne funkcionalne celije: Vasina - ulica kulture - jer se u njoj nalaze Narodno pozorište, Narodni muzej, Rektorat, Filološki, Filozofski i Biološki fakultet, Kolarac, Filharmonija, Etnografski i Pedagoški muzej, kao i nekoliko hotela, zatim Knez Mihailova - ulica trgovine, obilićev venac i Topličin venac sa okolnim ulicama - zona ugostiteljskih objekata i Kosančićev venac - istorijski deo - gde će biti rekonstruisana kaldrma, konzerviran i uređen prostor nekadašnje biblioteke i izrađena gradska galerija.

U toku je izrada projekata i za preuzređenje Karađorđeve ulice sa Savskim pristaništem, u delu od Brankovog mosta do "Beton hale", čime će Beograd i čitava pešačka zona konačno sići na reku, a Beograđani dobiti kvalitetnije uslove za život, poručio je glavni urbanista.

(Telegraf.rs)