BEOGRAD DOBIJA NOVO RUHO: Evo koje fasade će prve zablistati

Sve fasade, kako je najavio Mali, biće ili u bež ili beloj boji i dobiće dekorativno osvetljenje

Obnova prvih 30 fasada u Beogradu počeće krajem septembra ili početkom oktobra i one će biti rekontruisane do kraja godine, a grad je da tu namenu izdvojio 360 miliona dinara, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

NEMA VIŠE BILBORDA I GRAFITA: Evo koje izmene u prestonici donosi KATALOG URBANE OPREME

Reč je o fasadama zgrada na Kosančićevom vencu, u Brankovoj, Karađorđevoj i Pop Lukinoj ulici. Sve fasade, kako je najavio Mali, biće ili u bež ili beloj boji i dobiće dekorativno osvetljenje.

– Biće potpuno drugačija slika od one koju danas vidite kad prelazite Brankov most – rekao je Mali.

Navodeći da je veliki broj fasada potpuno zapušten, Mali je rekao da je cilj da se one potpuno rekonstruišu, jedna po jedna, i najavio da će iz godine u godinu biti obnavljano po deset, 20 ili 30 fasada.

– Želimo da svaka fasada u Beogradu bude potpuno restaurirana, pogotovo u centru grada, kako bi Beograd na pravi način opravdao svoje ime – rekao je Mali i dodao da grad u tom smislu očekuje i pomoć Vlade Srbije.

On je podsetio i da je Skupština grada donela odluku po kojoj svaka nova zgrada koja se bude gradila u prestonici od septembra mora da ima i dekorativno osvetljenje.

– Grad će zasijati novim sjajem i to je ono što se čeka decenijama. Niko se nije bavio fasadama, ali mi hoćemo. Ove godine prvih 30, a onda iz godinu u godinu nove – rekao je Mali.

On je tom najavio da će radovi na uređenju Kosančićevog venca početi u sledeće dve nedelje.

Mali je rekao da je velika stvar da su i turisti i građani su zadovoljni da grad bude čist i da sredimo fasade koje su sklone padu.

(Telegraf.rs/Tanjug)