NEMA VIŠE BILBORDA I GRAFITA: Evo koje izmene u prestonici donosi KATALOG URBANE OPREME

Predviđeno je i postavljanje klupa na kojima se solarnom energijom pune mobilni uređaji, a sve fasade koje se budu rekonstruisale dobiće antigrafit premaz

  • 2

Grad Beograd imaće ubuduće tipska stajališta za bicikle, poklopce šahtova sa grbom grada, kamena popločanja i ivičnjake, kao i osvetljene fasade u istorijskom jezgru, predviđeno je Katalogom urbane opreme za uređenje javnih površina.

DOBIJAMO PAMETNU ULIČNU RASVETU: Poklon austrijske kompanije Beogradu i Nišu!

Katalog je jedna od novina, koje su danas usvojili gradski odbornici, u okviru izmena Odluke o komunalnom redu.

Tim katalogom, predviđeno je i postavljanje klupa na kojima se solarnom energijom pune mobilni uređaji, a sve fasade koje se budu rekonstruisale dobiće antigrafit premaz.

Kako je rekao gradski urbanista Milutin Folić, to je dokument kojim su definisane karakteristike i izgled pojedinačnih elemenata urbane opreme, mobilijara i teksture, kao i njihova prostorna primena u okviru definisanih zona grada.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

"Ove promene realizovaće se kroz duži vremenski period postepeno obnavljanjem stare opreme shodno potrebama i dotrajalosti postojece opreme", rekao je Folić.

Izmenama odluke o komunalnom redu, utvrđeno je sedam zona u kojima se postavlja urbana oprema, tj. šest zona, uz jednu u centru grada u kojoj je zabranjeno postavljanje bilborda.

Između, ostalog, prvoj zoni pripadaju Beogradska tvrđava i spomenik kulture i prostorno kulturno istorijske celine Kosančiveć venac, Kopitareva gradina, područje oko Dositejevog liceja, Topčiderski park istaro jezgro Zemuna.

Druga zona podrazumeva područje Knez Mihailove ulice, treća područje Novog Beograda, a četvrta područje centralne zone utvrđene granicom Dunava na severu...

Kako je rekao Folić, Katalog bi trebalo da doprinese ostvarenju cilja da se kroz elemente male razmere utiče na generisanje prepoznatljivosti, a pre svega utilitarnog i vizuelnog kvaliteta otvorenih javnih gradskih prostora Beograda.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Odbornik DS Zoran Alimpić rekao je da grad treba da ima taj katalog i da je to još jedan korak napred u razvoju Beograda, ali je izrazio očekivanje da će on biti javan, te da će građani moći da ga vide.

On je međutim pozvao da se ukloni "giganstki bilbord" Begrada na vodi sa zgrade Železničke stanice, budući da je ta zgrada u zoni centra grada gde ne bi trebalo da se nalaze reklamni panoi veći od planiranih.

Odbornici Skupštine grada danas su usvojili dva plana generalne regulacije i doneli odluke o izradi 38 planova detaljne regulacije.

To, kako je objasnio Folić, znači da će u naredne dve godine, koliko traje izrada biti pokriveno gotovo 75 odsto teritorije grada planskom dokumentacijom.

"Tako da će cela teritorija grada koja nije šumsko, vodno područje ili područje pod zaštitom, dobiti plan, a grad će se ubuduće razvijati planski", rekao je Folić.

Foto: A.Nalbantjan Foto: A.Nalbantjan

Tako će, dodao je, svi moći da dobiju infrastrukturu, dozvole za gradnju, a grad kroz legalnu gradnju i više prihoda i lepši izgled.

Takođe, odbornici su na početku sednice, imenovali Dragana Djorđevića za v.d. direktora "Beogradskog vodovoda i kanalizacije", nakon što je razrešen prethodni v.d. Svetozar Veselinović, koji je podneo ostavku.

Odbornici su po kratkom postupku razrešili i imenovali v.d. direktora Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, kao i članove upravnih i nadzornih odbora u jednom broju gradskih preduzeća i ustanova.

(Telegraf.rs / Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    18. jul 2016 | 19:18

    Hvala bogu.Ceo Beograd je isaran i unisten navijackim grafitima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA