Avioni kruže iznad Srbije, zbog magle ne mogu da slete na beogradski aerodrom!

Otkazan je jedan let, nekoliko letova je imalo manja kašnjenja u dolasku, a trenutno se iznad Srbije nalazi nekoliko aviona koji kruže i čekaju da se magla raziđe kako bi mogli da slete

Zbog guste magle je otežano sletanje aviona na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", prenosi portal aviatica.rs. Kako se navodi, dva aviona kompanije "Air Serbia" kruže iznad Srema.

Sve što treba da znate o kupovini avionskih karata

Kako saznaje Telegraf, na aerodromu "Nikola Tesla" magla pravi problem manjim letelicama, koje nemaju opremu koja je predviđena za letenje u ovakvim vremenskim uslovima.

Naš izvor kaže da su veći avioni koji su opremljeni sletali bez problema, a da se takvo stanje očekuje i sa manjim letelicama, s obzirom na to da se vidljivost povećava.

Na aerodromu "Nikola Tesla" za Telegraf kažu:

- Aerodrom Nikola Tesla Beograd neprekidno je otvoren za avio-saobraćaj jer raspolaže Kategorijom IIIb, odnosno najsavremenijim uređajima za sletanje i poletanje aviona u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti. Ovo praktično znači da su stvoreni uslovi da avioni sleću pri horizontalnoj vidljivosti duž piste do 50 metara i vertikalne vidljivosti od samo 15 metara.

- Od jutros je zabeleženo kašnjenje 5, od ukupno 101 leta koliko ih je za danas predviđeno. Let avio-kompanije Transavia iz Amsterdama za Beograd preusmeren je u Sofiju, dok je povratni let rumunske avio-kompanije TAROM za Bukurešt otkazan.

- Podsećamo i da odluka o tome da li će avio-kompanije sletati ili poletati u uslovima smanjene vidljivosti, zavisi od nekoliko činilaca, kao što su opremljenost aviona, obuke i dozvole pilota za sletanje i poletanje u ovakvim uslovima, procedura avio-kompanija, i na kraju, od odluke pilota da li će u uslovima smanjene vidljivosti sleteti u Beograd ili preusmeriti let na najbliži aerodrom.

- Sve informacije o redu letenja u realnom vremenu putnici mogu pronaći na našoj internet prezentaciji, www.beg.aero ili putem Službe Info centra, putem broja telefona 209-4444.

Avion Transavije nakon kraćeg kruženja iznad Zrenjanina odleteo na alternativni aerodrom u Sofiju.

- U zoni beogradskog aerodroma trenutna vidljivost je 140m, što je ispod granice za aktiviranje procedura sletanja prema kategoriji IIIb. Aerodrom ima opremu za sletanje aviona i po ovako gustoj magli, ali je osim tog uslova potrebno i da avioni imaju odgovarajuću opremu. Čak i tada na kapetanu je odluka da li će sleteti ili će pronaći neko alternativno rešenje - piše aviatica.rs.

(Telegraf.rs)