Ako je Stambol kapija ispod Trga Republike, biće zaštićena: Vesić o radovima u centru grada

Radnici kompanije Strabag koji rade na rekonstrukciji centralnog trga u prestonici naišli su nedavno na ostatke bedema ispod Trga, a radnici Zavoda za zaštitu spomenika trenutno rade "širok otkop" i oni će utvrditi iz kog perioda potiču bedemi

Ako se utvrdi da se ispod Trga Republike u Beogradu, na kojem je u toku rekonstrukcija, nalaze ostaci Stambol kapije, taj deo iskopine biće zaštićen i prekriven staklom kako bi građani mogli da vide ostatke tog kulturno-istorijskog nasleđa glavnog grada.

Neverovatno otkriće u centru Beograda: Radnici na Trgu republike pronašli temelj Stambol kapije iz 1866. godine (FOTO)

Govoreći za TV Prva, zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da niko ne zna tačno gde je bila Stambol kapija, a procena je, navodi, da se Kapija nalazila između Narodnog pozorišta i spomenika Knezu Mihalu.

Podsetio je da je kapija srušena 1866. godine i da ju je srušio Knez Mihailo Obrenović.

Radnici kompanije Strabag koji rade na rekonstrukciji centralnog trga u prestonici naišli su nedavno na ostatke bedema ispod Trga, a radnici Zavoda za zaštitu spomenika trenutno rade "širok otkop" i oni će utvrditi iz kog perioda potiču bedemi.

Pretpostavka je, kaže Vesić, da su bedemi ostaci Stambol kapije.

Kada se uradi "široki otvor" i ako se utvrdi da su u pitanju ostaci Stambol kapije, plan Grada je da delovi Kapije budu očuvani.

- Vodimo računa o očuvanju naše istorijske baštine. Prema prvom projektu, na mestu gde je bila Stambol kapija, trebalo je drugačijim kockama da se obeleži mesto i trebalo je da postoji mala tabla na kojoj piše šta je Stambol kapija, da podseća ljude da je tu bila glavna kapija na ulaz u Beogradsku tvrđavu - rekao je Vesić.

Ako se ispostavi da su zaista u pitanju ostaci bedema, deo bedema će, kaže, biti konzerviran, kako bi građani koji dolaze na Trg republike mogli da ga vide.

Pronalazak ostataka bedema, navodi Vesić, ne remeti radove na rekonstrukciji.

(Telegraf.rs/Tanjug)