Ceo svet piše da je Beograd danas najzagađeniji grad, a naši stručnjaci uzvraćaju: "Vazduh je dosta dobar, situacija je uobičajena"

Podaci sa naših stanica potpuno se razlikuju od onih koje strani sajt navodi

Da je vazduh u Beogradu "najzagađeniji na svetu" objavio je jutros sajt AirVisual.com, tvrdeći kako zbog velike koncentarcije suspendovanih čestica Beograđani udišu "hazardan" kiseonik. No, merne stanice u samom Beogradu beleže potpuno drugačije podatke - po njima, kvalitet vazduha je za ovo doba godine po njima - dosta dobar. 

Iako se na ovom sajtu tvrdi da podaci dolaze sa lokalnih mernih stanica, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji vrši kontrolu kvaliteta vazduha u prestonici, tvrde da su njihovi podaci potpuno drugačiji. 

Po podacima SEPE, kvalitet vazduha je na Dorćolu jako zagađen, na Mostaru i Novom Beogradu zagađen Kvalitet vazduha je Printskrin: Sepa.gov.rs

-  Podatke koji su ovde izneseni, o "hazardnom" vazduhu, mi danas nismo zabeležili, a naše stanice mere kvalitet vazduha u realnom vremenu i mi sve vreme pratimo te podatke. Juče je kvalitet vazduha bio nešto lošiji, ali ništa što nije uobičajeno za ovo doba godine. Danas je kvalitet vazduha dosta dobar. Koncentracije jesu malo povećane, ako ih posmatrate na godišnjem nivou, no treba uzeti u obzir da se zimi, kada su aktivni privatni izvori zagađenja, koncentracije uvek veće - objasnio je za Telegraf.rs Andrej Šoštarić, doktor hemijskih nauka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Lošijem kvalitetu vazduha doprinose i vremenske prilike, preko 100.000 individualnih ložišta u Beogradu, plus aktivna industrija i saobraćaj, koji deluju cele godine.

Po osovm sajtu, Beograd je jutros bio prestonica sa najzagađenijim vazduhom na svetu Printskrin: Air Visual

- Ipak magla je ta koja zadržava zagađujuće materije u prizemnim slojevima atmosfere, bliže i nama, i mernim stanicama. Ovo je uobičajena slika za zimski Beograd, a kvalitet vazduha će se poboljšati čim se vremenske prilike promene - dodao je on.

Što se tiče sajta airvisual.com, oni svoje podatke dobijaju od najverovatnije svetskih agencija za zaštitu životne sredine i obrašuju na neki svojstven način.

- Pritom, za njih nisu presudne koncentracije, nego indeks kvaliteta vazduha. Treba napomenuti da indeks je indeks stvar dogovora. To je koncenzus o tome na koji će se način javnosti saopštavati da li je i koliko vazduh zagađen, no indeks nije normiran ni jednim zakonskim aktom ni kod nas, ni u svetu - zaključuje on.

VIDEO: Misteriozni dim u Banjičkoj šumi

(D.D.S.)