≫ 

Beograd je danas najzagađeniji grad na svetu: Ovakav vazduh može biti opasan za sve ljude, a za neke koban (INFOGRAFIKA)

Još jedna bivša jugoslovenska republika ima sličan problem

  • 26

Kao "opasan" i "hazardan" ocenjen je ovog jutra vazduh u Beogradu, čiji stanovnici danas udišu najzagađeniji kiseonik na celom svetu.

Samo na Novom Beogradu količina suspendovanih PM2.5 čestica bila je 444 mikrograma po metru kubnom, dok se prihvatljivim kvalitetom smatra od 50 do 100 mikrograma po metru kubnom, dok je vrlo rizičan vazduh između 301 i 500 nivoa.

Beograd je danas prvi na ovoj neslavnoj mapi Printskrin: Air Visual

Oko sedam sati nije bilo mnogo bolje ni Starom gradu (426), Mostaru (361), dok su merne stanice na Vračaru i Zelenom brdu pokazale dobre parametre. Ipak, kako dan bude odmicao, očekuje se da se nivo zagađenja oscilira.

Suspendovane čestice su najčešće aerosoli, dim, zagušljiva zagađenja ili pepeo.

Dnevni parametri zagađenja vazduha Printskrin: Air Visual

Zagađujuće čestice stvaraju se usled aktivne industrije, automobila i preko 100.000 beogradskih ložišta, a magla koja i dalje opkoljava neke delove grada, sprečava da se te štetne materije razblaže u vazduhu.

Ove čestice mogu imati veliki uticaj na naše zdravlje, te se ljudima sa astmom, srčanim problemima ili plućnim bolestima savetuje poseban oprez.

Kako se sutra i tokom vikenda očekuje porast temeperature i, što je važnije, jak vetar, vazduh bi trebalo da sutra bude čistiji, a u subotu čak i dobrog kvaliteta.

Kvalitet vazduha u Beogradu narednih dana Printskrin: Air Visual

Podsetimo, Beograd je juče bio na 4. mestu po najgorem kvalitetu vazduha na planeti, a koje su zemlje bile ispred nas, pročitajte OVDE. Danas se na neslavnoj listi pronašla i još jedna okolna država - Makedonija, čija je prestonica Skoplje 7. na svetu. Podsetimo, Peking nije ni u prvih 10.

Video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelka

    31. januar 2019 | 11:07

    Neka dodju da mere zagadjenost u Ralji, Radincu i Vranovu kod zelezare u Smederevu, da vide sta je zagadjenost!

  • Maki

    31. januar 2019 | 10:30

    Iz dana u dan napredujemo kakva nam je vlast takav je i vazduh, znači napredno nema šta

  • Ivans

    31. januar 2019 | 10:25

    Lideri ne samo u regionu nego u svetu svaka cast...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA