Profesor, koji je ošamario dve učenice u beogradskoj gimnaziji, dao otkaz

Profesora čeka novčana kazna, udaljenje sa rada ili prestanak radnog odnosa, ali je on već sam zatražio otkaz

Povodom incidenta koji se danas dogodio u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, kada je profesor fizike Z. O. nakon rasprave na času ošamario dve učenice drugog razreda oglasilo se i Ministarstvo prosvete.

Škola je o svemu odmah obavestila roditelje, policiju i školsku upravu, odnosno Ministarstvo prosvete.

Pozvana je i Hitna pomoć koja je pregledala učenike i konstatovala da nemaju povrede, dok je profesor zbog visokog pritiska i uzbuđenja u pratnji policije prevezen u Urgentni centar.

U Ministarstvu prosvete kažu da su obavešteni šta se dogodilo u Sedmoj beogradskoj gimnaziji. Navode da je profesor koji je ošamario devojčice podneo zahtev direktoru škole da mu se raskine radni odnos iz ličnih razloga.

- Profesor je prekršio član 111. i 112. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u obrazovnim ustanovama kojim je zabranjeno fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje učenika, za šta su predviđene novčana kazna, udaljenje sa rada ili prestanak radnog odnosa (član 166. ZOSOV) - navode u Ministarstvu prosvete.

Incident se dogodio tokom trećeg časa gde su učenici nezadovoljni načinom ocenjivanja na kontrolnom zadatku tražili objašnjenje od Z. O. i koji su kriterijumi za ocenjivanje.

- Profesor je objašnjavao kriterijume ocenjivanja, a devojčica J. K. se nije složila sa njim i burnije je odreagovala. Profesor ju je udario, a kada je ustala drugarica da je zaštiti i ona je dobila šamar - kazala je pedagog Sedme beogradske gimnazije Dragica Kitanović.

VIDEO: Mogao je da zgazi troje dece na pešačkom prelazu kod škole

(Telegraf.rs/Tanjug)