Građani gnevni zbog prizora sa ulica Beograda: To se sa badnjakom ne čini, ovo je jedino ispravno

Fotografija "naguranog" badnjaka pokrenula raspravu na društvenim mrežama

Nakon što je u Naselju Veljko Vlahović na Voždovcu u Beogradu jedan badnjak okačen, ili preciznije rečeno uguran u ne tako tesan korset za mladicu (vidite na fotografiji) danas se ponovo pokrenula rasprava o tome koliko znamo o običajima koje praktikujemo.

Nekad ranije u satiričnom osvrtu na prizore slične ovom, šaljivdžije su se poslužile parafrazom Zmajevog stiha - gde god nađeš zgodno drvo, tu badnjak posadi. Uistinu, mnogi badnjaci su završili tamo gde ne treba. Neke grane (badnjaka) su - ipak nelogično - završile na drveću, neke čak i u kontejnerima.

Jedini pravi odgovor jeste da badnjak treba zapaliti, a vatru koja nastane razgoreti, pa brojati iskre - "koliko varnica, toliko parica".

Oni koji nemaju šporete i kamine, jer žive u stanovima, pa se npr. ne greju nad otvorenim plamenom, imaju rešenje koje ne skrnavi praznični običaj. Njima se predlaže da badnjak odnesu u crkvu, gde bi ga zapalili kako tradicija nalaže.

Poruka je da badnjak ne treba tretirati kao đubre i ostavljati ga na različitim imrpovizovanim mestima u gradu. Nečija religiozna osećanja na taj način se vređaju, a tradicija obesmišljava.

Video: Vezao je ogromni badnjak na krov svog ferarija, i dovezao se kući

(Telegraf.rs)