• 6

Sramota u Jagodini, badnjaci završili u kontejneru pored crkve. Ljudi besni: Običaje bacili u kantu

Građani pokrenuli diskusiju; ne zna se ko je odgovoran za ovakvo postupanje

  • 6

Nemili prizor nedaleko od crkve u centru Jagodine zatekao je prolaznike. U suton praznika i porodičnih proslava koje su se iz domova danima prenosile na ulice, već 12. januara ove godine badnjaci su završili u kontejneru. Zašto se to desilo nema odgovora. "Krivci" su ostali nemi, a upitani samo nagađaju.

Nakon što su fotografije oskrnavljenih badnjaka objavljene na društvenim mrežama, nizali su se komentari osude. Poneko je ponudio prihvatljivo objašnjenje.

- Važno je da su po običaju kupili badnjake, a potom običaje bacali u kantu - jedan je od brojnih utisaka posramljenih, koji su imali reči da obrazlože uobičajeno "sramota".

- Na Badnje veče zapale se tri cepanice od badnjaka, a 13. uveče pali se ostatak - navela je korisnica Fejsbuka, sugerišući da nije moralo da se završi tako kako je fotografija prikazala.

Da je bilo onih koji misle da nije bilo drugog rešenja za njihovu "situaciju" govore i komentari upućeni stanarima zgrada, koji možda ne bi imali gde da zapale svoj badnjak.

Badnjak, Jagodina

Foto: Infocentrala

- Badnjaci se ne bacaju u kontejner, nego se spaljuju. Odneseš lepo u crkvu i tamo oni zapale, ako si u gradu i nemaš gde to da uradiš - stoji u komentaru.

Neki ipak tvrde da su se snašli, te da su kamini u stanovima poslužili svrsi, ipak ističući da je red da se badnjak i slama zapale.

Imalo je i onih koji su se setili uličnih prodavaca, pa uperili prstom u one koji su na trotoarima, parkinzima, uz bogomolje... prodavali badnjake za 100, 150 dinara.

- Nemojmo se lagati, onaj ko je Badnjak kupio, taj ga nije bacio. Oni koji su ih prodavali nisu znali šta će sa "robom" koju nisu prodali... - objasnio je jedan od učesnika u diskusiji.

Bilo je i duhovitih koji su se našalili na račun komunističke prošlosti, pa poručili da je posredi neznanje, ne loša namera.

Kakav je vaš utisak? Mislite li da se stanovnici gradskog jezgra nisu snašli, jer nisu imali gde da spale badnjak? Da nisu imali ideju gde bi ga odložili, a da se običaj ispoštuje? Da ih možda nisu nu znali? Da su to na kraju učinili prodavci, postupajući sa "robom", a ne "novokomponovani vernici"?

(B. P.)

Komentari

  • danac cukaranac

    U svakom gradu, kao na zapadu, moze da se odredi dan za izbacanje badnjaka (jelki). Potom prodje gradski kamion i pokupi. Nakon toga moze da se spali na odredjenom mestu. Bez velike filosofije.

  • Cc

    Bitno je da su trubaci na slavi,i da se penju na sto!! E zalosti moja al smo zalutali!!

  • beranje

    Koliko ja znam, paljenje vatre na otvorenom prostoru je kod nas zabranjeno.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima