Sramota u Jagodini, badnjaci završili u kontejneru pored crkve. Ljudi besni: Običaje bacili u kantu

Građani pokrenuli diskusiju; ne zna se ko je odgovoran za ovakvo postupanje

  • 6
Badnjak, Jagodina Foto: Infocentrala

Nemili prizor nedaleko od crkve u centru Jagodine zatekao je prolaznike. U suton praznika i porodičnih proslava koje su se iz domova danima prenosile na ulice, već 12. januara ove godine badnjaci su završili u kontejneru. Zašto se to desilo nema odgovora. "Krivci" su ostali nemi, a upitani samo nagađaju.

Nakon što su fotografije oskrnavljenih badnjaka objavljene na društvenim mrežama, nizali su se komentari osude. Poneko je ponudio prihvatljivo objašnjenje.

- Važno je da su po običaju kupili badnjake, a potom običaje bacali u kantu - jedan je od brojnih utisaka posramljenih, koji su imali reči da obrazlože uobičajeno "sramota".

- Na Badnje veče zapale se tri cepanice od badnjaka, a 13. uveče pali se ostatak - navela je korisnica Fejsbuka, sugerišući da nije moralo da se završi tako kako je fotografija prikazala.

Da je bilo onih koji misle da nije bilo drugog rešenja za njihovu "situaciju" govore i komentari upućeni stanarima zgrada, koji možda ne bi imali gde da zapale svoj badnjak.

Badnjak, Jagodina Foto: Infocentrala

- Badnjaci se ne bacaju u kontejner, nego se spaljuju. Odneseš lepo u crkvu i tamo oni zapale, ako si u gradu i nemaš gde to da uradiš - stoji u komentaru.

Neki ipak tvrde da su se snašli, te da su kamini u stanovima poslužili svrsi, ipak ističući da je red da se badnjak i slama zapale.

Imalo je i onih koji su se setili uličnih prodavaca, pa uperili prstom u one koji su na trotoarima, parkinzima, uz bogomolje... prodavali badnjake za 100, 150 dinara.

- Nemojmo se lagati, onaj ko je Badnjak kupio, taj ga nije bacio. Oni koji su ih prodavali nisu znali šta će sa "robom" koju nisu prodali... - objasnio je jedan od učesnika u diskusiji.

Bilo je i duhovitih koji su se našalili na račun komunističke prošlosti, pa poručili da je posredi neznanje, ne loša namera.

Kakav je vaš utisak? Mislite li da se stanovnici gradskog jezgra nisu snašli, jer nisu imali gde da spale badnjak? Da nisu imali ideju gde bi ga odložili, a da se običaj ispoštuje? Da ih možda nisu nu znali? Da su to na kraju učinili prodavci, postupajući sa "robom", a ne "novokomponovani vernici"?

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    14. januar 2020 | 16:33

    Badnjak nemoras da palis odneses u sumu i okacis o drvo ,zadenes ga medju grane,mnogo veci greh izvire iz duse coveka ,ocisti vasu dusu a badnjake vratite prirodi

  • SBH

    14. januar 2020 | 16:51

    Nazalost nama praznici sluze za slikanje i objavljivanje na drustvenim mrezama. Izgubili smo mi smisa sta je vjera i praznici.

  • Cc

    14. januar 2020 | 18:02

    Bitno je da su trubaci na slavi,i da se penju na sto!! E zalosti moja al smo zalutali!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA