Komora javnih izvršitelja povodom slučaja Lalović: Organizacija "brani" dužnika, a troškovi mu rastu

Komora javnih izvršitelja ukazuje da je u ovom slučaju javni izvršitelj u svemu postupio u skladu sa Zakonom i rešenjem suda

Gojko Lalović Printskrin: Youtube/NOVA S

Povodom iseljenja penzionisanog pukovnika Gojka Lalovića 15.04. 20201. godine i sprovođenja izvršenja, Komora javnih izvršitelja objasnila je da je u konkretnom izvršnom postupku, javni izvršitelj postupajući po predlogu izvršnog poverioca, sprovodio pravnosnažnu i izvršnu sudsku odluku, kojom je utvrđena obaveza izvršnog dužnika pukovnika Lalovića da preda nepokretnost izvršnom poveriocu.

- Pravnosnažna i izvršna sudska odluka je obavezujuća za sve na koje se odnosi, kako za poverioca kojem daje pravo da pokrene prinudno izvršenje radi ostvarenja svog prava utvrđenog sudskom odlukom, tako i

za izvršnog dužnika čija obaveza je njom utvrđena, a koji u dobrovoljnom roku nije postupio po pravnosnažnoj presudi - navedeno je u saopštenju.

Javni izvršitelj u okviru poverenih javnih ovlašćenja, ima obavezu da kao službeno lice, postupajući u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, preduzme izvršne radnje u cilju ostvarenja prava poverioca utvrđenog presudom, naspram kojeg stoji obaveza izvršnog dužnika, koju on nije dobrovoljno ispunio, kako je objašnjeno iz Komore.

- Okolnosti u kojima se sprovodilo konkretno izvršenje 15.4.2021. godine, a koje je prethodno više puta odlagano, rezultat su delovanja organizacije koja, nastojeći da obezbedi sebi medijsku promociju, pokušava da spreči ili odloži iseljenja.

Postupanje organizacije, koja se, ometanjem službenih lica u preduzimanju zakonskih radnji, navodno zalaže za "odbranu" prava izvršnog dužnika, za ishod ima uvećanje troškova izvršnog postupka, a koji na kraju padaju na teret izvršnog dužnika - kazano je iz Komore.

Komora javnih izvršitelja ukazuje da je u ovom slučaju javni izvršitelj u svemu postupio u skladu sa Zakonom i rešenjem suda, i da je za sva prava za koje stranke smatraju da im pripadaju, put za njihovo ostvarenje pokretanje postupka pred nadležnim državnim organima.

Video: Drama! Pukovnik Lalović stavio omču oko vrata: Ponovo došli da ga isele, on pretio samoubistvom!

(Telegraf.rs)