Beograđani 27 puta zvali "Veterinu" da ukloni zmije: One najviše gmižu u ovim delovima grada

Ispravno je jedino vratiti zmiju u prirodu, a najbolje je da to urade stručnjaci "Veterine Beograd"

Foto: Pixay.com

Od početka godine Zoohigijena JKP "Veterina Beograd" primila je 27 poziva povodom prijave zmija na određenim lokacijama, u januaru i februaru nije bilo poziva, dok je u martu bilo 3, aprilu 6 i u maju do jučerašnjeg dana 18 poziva, kazali su za naš portal "Telegraf.rs" iz ovog preduzeća.

Zmije su se ove godine pojavile nešto ranije u celoj Srbiji zbog lepog vremena, a kao što to obično biva, Beograđani su se čudili, pomalo i plašili, fotografisali zmije, pisali o njima, tražili od stručnjaka da prpeoznaju vrstu...

Ispravno je jedino vratiti zmiju u prirodu, a najbolje je da to urade stručnjaci "Veterine Beograd". Ubijanje, mučenje, uznemiravanje zmija ne samo da nije dobro za prirodu, već je i kažnjivo.

Kazne se kreću od 14.400 dinara do 100.000 dinara.

U Beogradu obično žive neotrovne zmije, a nalaze se na mestima koja su blizu vodenim ili zelenim površinama.

- Uglavnom je reč o opštinama koje su u blizini reka, Kalemegdana, prirode... Stari Grad, Zemun, Novi Beograd, Grocka... - kažu u "Veterini" i dodaju da se nekada i više prijava odnosilo na jednu istu zmiju.

Kako kažu, pojava zmija u ovom periodu godine nije neuobičajena pojava, to se dešava jer se menja vreme i tada se zmije pojavljuju i u gradskim sredinama, kako početkom proleća, tako i s jeseni.

- Do sada nije bilo pojava otrovnica, sve su to neotrovnice, koje zbog blizine prirode zalutaju i u gradske sredine, dakle reč je o smuku, ribarici, belouški... Sve je to je pokazatelj da Beograd nije izgubio vezu sa prirodom, što je veoma važno. Većina građana već zna, ali za sve koji nisu upućeni, ukoliko naiđu na zmiju u svojoj okolini, neka pozovu "Veterinu Beograd", i naši radnici će izaći na teren i uhvatiti zmiju (oni su obučeni za takvu vrstu posla) i vratiti je u prirodno stanište, jer zmije su zaštićene vrste životinja i ne smeju se ubijati - kazali su.

Zmije se, potom, vraćaju u prirodna staništa u blizini mesta na kojima su uhvaćene. Dakle, vraćaju se pored grada, ali tamo gde inače borave.

Video: Žestoka intervencija u Vranju: Nekoliko minuta izvlačili poskoka koji se uvukao ispod praga

(Telegraf.rs)