"DRAGI IVO...": Grad obeležava 120 godina od rođenja Iva Andrića

Obeležavanje jubileja počelo je dodelom Andrićeve nagrade Milovanu Marčetiću, posle čega su položeni venci pred spomenik slavnom književniku

Grad Beograd danas nizom programa obeležava sto dvadesetu godišnjicu rođenja našeg nobelovca Iva Andrića.

U realizaciji programa učestvuju Sekretarijat za kulturu, "Beograd 2020", "Belef" centar, Galerija "Ozon" i televizija "Studio B", u saradnji sa kabinetom gradonačelnika Beograda.

Obeležavanje je počelo dodelom Andrićeve nagrade Milovanu Marčetiću, posle čega su položeni venci pred spomenik našem slavnom književniku. Na Andrićevom vencu održava se i performans "Dragi Ivo...oo".

- Performans umetnice Snežane Golubović zanimljiv je i zbog toga što poziva građane da učestvuju u njemu. Današnjim programima grad Beograd se odužuje našem velikom književniku, koji je u njemu živeo od oktobra 1919. godine do smrti, i svojim književnim delom i Beograd učinio većim gradom - rekao je Aleksandar Peković, zamenik gradskog sekretara za kulturu.

Snežana Golubović je za jednim stolom pisala pismo Andriću, a za drugim građani su uspostavljali ličnu vezu sa slavnim književnikom.

- Ovu tihu, meditativnu akciju posvetila sam jednom od velikana mog života, koji je u velikoj meri odredio ono čime se ja bavim u životu - istakla je umetnica.

Poetski kabare Ivu Andriću izvešće Vjera Mujović, Aleksandar Srećković i Rada Radivojević od 18 sati u Svečanoj sali Skupštine grada, a u 19.30 sati u galeriji "Ozon" biće otvorena izložba kojom se zapravo predstavlja performans Snežane Golubović.

Ministarstvo kulture i Muzej grada Beograda juče su na Andrićevom vencu svečano obeležili završetak godine posvećene Ivu Andriću.

(Telegraf.rs / Beoinfo)