Klasici turske kuhinje u rezidenciji ambasadora Ilhana Sajgilija na Senjaku
Ovog leta uživajte u ukusima Turske, gde mediteransko sunce obogaćuje jela najboljim lokalnim sastojcima. Od mezea i salata do sočnih kebaba i najukusnijih poslastica, turska kuhinja nudi nezaboravno putovanje koje savršeno upotpunjuje živahnu energiju letnjih meseci u Turskoj, pozivaju iz Turske amabasade, gde je upriličen prijem povodom Nedelje turske kuhinje.
"Nešto manje od mesec dana deli nas od početka leta i dugo očekivanih godišnjih odmora na obali jednog od mnogih toplih svetskih mora. Mnogi već imaju na umu kuda će se tokom vrelih letnjih meseci zaputiti na odmor, a naš predlog je uvek Turska – prijateljska zemlja širom sveta poznata po gostoprimstvu, kristalno čistim vodama, dugačkim peščanim plažama i – vrhunskoj gastronomskoj ponudi", saopštava Turska ambasada.
Nedelja turske kuhinje širom sveta se tradicionalno obeležava u periodu od 21. do 27. maja. Tim povodom u rezidenciji ambasadora republike Turske u Srbiji, gospodina Ilhana Sajgilija, priređena je proslava u čast turskih gastronomskih čarolija za veliki broj diplomatskih i predstavnika medija, industrije turizma, hotelijerstva i kulturnog života.
Klasike turske kuhinje, jela koja se u Turskoj prenose s generacije na generaciju, u Beogradu su pripremala dva majstora svog zanata: dugogodišnji šef kuhinje vrhunskih turskih restorana koji već godinama živi i radi u Beogradu, i šef kuhinje ambasade Turske u Beogradu koji ambasadoru Sajgiliju često priprema jela koja su najbolja kombinacija turske i srpske kuhinje.
"Ove nedelje proslavljamo našu tradicionalnu tursku kuhinju, u celom svetu. Ovu divnu tradiciju u cilju očuvanja vanvremenskih recepata i tradicionalnih ukusa naše kuhinje pokrenula je naša prva dama, gospođa Emine Erdogan. U
Beogradu smo se okupili u rezidenciji, da se bolje upoznamo i podelimo sa vama našu tradiciju kroz ukusna i tradicionalna jela", kazao je ambasador republike Turske u Srbiji, gospodin Ilhan Sajgili.
"S obzirom na to da sa Srbijom delimo veliki deo kulturnog i gastronomskog nasleđa, uveren sam da većinu jela u kojima ćemo uživati već dobro poznajete i volite, iako ih mi drugačije zovemo", dodao je.
Ambasador Sajgili pozvao je uvažene zvanice da probaju čorbu od sočiva, tradicionalno jelo turskih trpeza, kao i salatu od bulgura u vezi sa kojom je podelio i jednu anegdotu.
"Ova salata je u našoj zemlji poznata po tome što se najčešće jede u ženskom društvu, kada se dame okupe da ćaskaju i razmene svakodnevne događaje i utiske. Tu uspomenu nosim iz roditeljskog doma, od majke, a i danas to vidim
kada se moja supruga sastane sa prijateljicama", kazao je s osmehom ambasador Turske u Srbiji.
Predstavio je i ostala jela.
"Imamo punjeni patlidžan kao predjelo, kao i kavurmu od jagnjetine koju jedemo za Bajram, a nešto slično probao sam i u Srbiji. Imamo i đuveč od mesa koji se dugo kuva, a probao sam ga i u Srbiji i znam da je deo i vaše nacionalne kuhinje. Pasulj je neizbežan u turskoj kuhinji, kao i pilav i sutlijaš koje i ovde veoma volite. Ašure je nezaobilazni deo bajramske trpeze koje simbolizuje solidarnost i verujem da ćete uživati u njegovom ukusu. I naravno – imamo i baklavu.
Bogatu trpezu danas su za nas pripremila dva master šefa - Nemanja koji je šef ambasade, i Hasan koji je rođen u Urfi, poznatoj po vrhunskoj hrani, te volim da kažem da se on rodio kao šef kuhinje. Uživajte u našim tradicionalnim jelima, prijatno i dobro nam došli", poručio je ambasador Ilhan Sajgili.
Bio je ovo i odličan povod da se najavi i letnja sezona u brojnim gradovima i regijama Turske, jer bolje asocijacije na odmor za dušu i telo od ukusnog zalogaja, vrhunskog vina i pogleda na more – ne postoji, ocenjuju iz ambasade.
Vanvremenski klasici
Od jela na bazi maslinovog ulja na obali Egejskog mora do smelih, začinjenih specijaliteta jugoistoka, i kuhinje bogate morskim plodovima Crnog mora, klasična jela turske kuhinje pružaju putovanje kroz različite regione ove velike zemlje.
Baklava registrovana kao patent
Turska ima ukupno 2.218 proizvoda registrovanih od strane Turskog instituta za patente, od kojih 1.637 proizvoda ima oznaku porekla, 565 proizvoda ima geografsku oznaku, a 16 proizvoda su proizvodi sa garantovanim tradicionalnim specijalitetima. Zemlja takođe ima 21 proizvod registrovan od strane Evropske unije (EU), uključujući: baklavu Gazijantep, Ajdin kestanesi (kesten iz Ajdina) i Ajdin indžiri (smokva iz Ajdina), Bajramič bejazi (vrsta nektarine), Malatija kajisi (kajsija iz Malatije), Milas zejtinjagi (maslinovo ulje iz Milsa), Suruč nari (nar iz Suruča), Ajaš domatesi (paradajz iz Ajaša), Ezine pejniri (sir iz Ezina), Safranbolu safrani (šafran iz Šafranbolua), Ajdin Memedžik zejtinjagi (devičansko maslinovo ulje iz Ajdina)...
(Telegraf.rs)