UPOZNAJTE BEOGRAD: Znate li šta je Beogradska operacija? (FOTO)

Oktobra 1944. godine, za svega nekoliko dana pravih uličnih borbi, u kojima je svaka zgrada bila kao jedan mali front, vojnici NOVJ i Crvene armije uspeli su da iz Beograda proteraju okupatora

Prestonica Srbije u Drugom svetskom ratu bila je okupirana ukupno 1287 dana. Oslobođena je 20. oktobra 1944. godine zajedničkom akcijom ukrajinskih vojnika Crvene armije i boraca NOVJ, koju su vodili general-pukovnik Vladimir Ivanovič Ždanov, koji je nekada imao ulicu u Beogradu,  i general-pukovnik Peko Dapčević.

Nakon što je Kraljevina Jugoslavija (ipak) odbila da bude deo Trojnog pakta, što je narod pokazao na demonstracijama održanim 27. marta 1941. godine, nemački vođa Adolf Hitler odlučuje da napadne Kraljevinu. Sirene za uzbunu i ratni avioni bude Beograđane 6. aprila i za svega nekoliko sati prestonica je okupirana.

Tokom bombardovanja oštećena je zgrada Uprave fondova, prvi beogradski oblakoder, most kralja Petra II, a od Sajmišta je napravljen logor.

Nešto više od tri godine kasnije, nakon zajedničkih dejstava NOVJ i Crvene armije, 14. oktobra 1944. godine na obodu Beograda koncentrišu se oslobodilačke snage: II korpus NOVJ sa zapada i jugozapada, desno od njega, sa juga, Prvi proleterski korpus, sa istoka 5. i 21. divizija NOVJ. Ove jedinice na licu mesta formiraju kombinovane napadne sastave sa delovima oklopnih i mehanizovanih jedinica Crvene armije.