UPOZNAJTE BEOGRAD: Znate li koliko prestonica ima kapija? (FOTO)

Sahat, Stambol, Despotova, Kralj, Zindan i Karađorđeva samo su neki od bivših ulaza na tvrđavu, ali i u staru beogradsku varoš

Verovali ili ne, znali to već ili sada čujete prvi put - Beograd ima čak 19 kapija! Osim dve najpoznatije, nastale u modernom vremenu, "zapadne" i "istočne", ostale uglavnom datiraju iz vremena turske vladavine Beogradom i raspoređene su na ili oko Kalemegdanske tvrđave.

Prve kapije na ulazu u Singidunum grade Rimljani. Ostaci južne kapije biće pronađeni vekovima kasnije, u podrumu Biblioteke grada Beograda. Tamo gde će pešaci 20. i 21. veka čekati da pređu ulicu na semaforima, danas čekaju da uđu u rimsko utvrđenje.

Severozapadna kapija nalazi se onamo gde će, nešto manje vekova kasnije, "porasti" Defterdarova kapija.

KALEMEGDAN - GORNJI GRAD

Iako funkcionalno povezane, ove kapije nisu na istoj liniji, kako bi se sprečila direktna upotreba opsadnih sprava na unutrašnjoj kapiji ako bi bila probijena spoljna.

U 17. veku, u vreme austrijske okupacije, u Beograd dolazi venecijanski inženjer Andrea Kornaro i u jugoistočnom delu Gornjeg grada, na unutrašnjem zidu prema gradu gradi Kornarovu kapiju. Međutim, nakon što su Turci zauzeli Beograd, Kornaro prelazi na njihovu stranu, te narednih 10 godina radi za njih. U 19. veku, kada je izgrađena Sahat kula, Kornarova kapija postaje Sahat kapija. Ona je sa unutrašnjom Stambol kapijom povezana mostom, i to drvenim, kako bi se u slučaju napada mogao spaliti.

Nasuprot Sahat kapiji, unutar severozapadnih unutrašnjih zidina, prema ušću Save u Dunav, nalazi se Defterdarova kapija, do koje se iz Donjeg grada dolazi strmim stepenicama. Desno od nje, gledano iz Gornjeg grada, nalazi se (suva) Česma Mehmed-paše Sokolovića.

undefined

Levo od Sahat kapije je Južna kapija, iz Srednjeg veka, koja će u moderno doba biti zatvorena i služiti kao muzej.

U severoistočnim unutrašnjim zidinama, prema Dunavu, čvrsto stoji Despotova kapija. Izgrađena u vreme kada Beogradom vlada despot Stefan Lazarević, ova kapija, zajedno sa Dizdarevom kulom, u 21. veku biće najočuvaniji srednjovekovni deo tvrđave.

(M. Stojanović)