≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U školi na Banovom brdu prosula se živa tokom eksperimenta: Direktorka objasnila šta se tačno dogodilo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đaci su se nalazili na bezbednoj udaljenosti

  • 1

U Hemijsko prehrambenoj školi u Beogradu došlo je nedavno do incidenta, kada se tokom snimanja eksperimenta pred učenicima prosula izvesna količina žive.

Naime, u pogonskoj laboratoriji profesori i asistenti vršili su ogled na mašini. Crevo u kom su se nalazile živa i voda se otkačilo i nekoliko mililitara se izlilo iz manometra, saznali smo prilikom naše posete spomenutoj školi.

Đaci su se, međutim, nalazili na bezbednoj udaljenosti pa niko nije bio u opasnosti, tvrde u upravi.

Razgovarali smo sa direktorkom Hemijsko-prehrambene škole Natašom Parezanović, koja nam je objasnila da ovakve situacije ne smeju da iznenade, jer su tokom rukovanja moguće.

- Ja ovo ne bih nazvala incidentom, nego mogućim dešavanjem tokom rada u laboratoriji. Ovo nije željeno ali jeste moguće - rekla je ona.

Stručno i dobro obučeno osoblje odmah je odreagovalo evakuisavši decu van učionice, uverava direktorka. Živa je brzo uklonjena, a ekipa iz Instituta za zaštitu na radu izašla je na teren i ustanovila da je sve bezbedno.

- Nakon izlivanja tog dela tečnosti, nastavnik koji je izvodio eksperiment i pomoćno nastavno osoblje krenuli su u saniranje. Petnaestak učenika koji su bili očevidci pušteni su kući, a nadležni su preduzeli sve mere. Sređivanje je trajalo nepunih pola sata - objasnila nam je direktorka.

U školi kakva je Hemijsko prehrambena, eksperimenti su sastavni i nezamenjivi deo nastave jer se kroz njih učenici obučavaju za poslove kojima će se kasnije baviti.

- Svi bi trebalo da znaju da je ovo srednja stručna škola koja obučava učenike, prevashodno, za rad u laboratorijama. Tako se đaci obučavaju za stručni rad. Jedna od tih laboratorija je i pogonska, gde je prilikom jednog eksperimenta došlo do izlivanja vode i žive - objasnila je direkorka.

Ona ističe da količina žive koja je iscurila nije toliko velika kako je moglo da se pročita na društvenim mrežama.

- Pošto se spekuliše o veličiinama i zapreminama, maksimalna količina žive koja je mogla da iscuri bila je 3 mililitra, a izlio se samo deo - rekla je direktorka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    13. mart 2024 | 22:43

    To su zaista stvari koje se dese i nisu nikakav incident!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA