BOLJE RAT NEGO PAKT: Danas 72 godine od puča 27. marta (FOTO)

- Jadni Srbi, šta će biti s njima? - pitao je svrgnuti knez Pavle, na putu ka Zagrebu, nakon hapšenja zbog potpisivanja Trojnog pakta. Nakon ovog puča, Hitler se surovo razračunao sa Jugoslavijom

Na današnji dan širom Srbije održane su demonstracije nakon kojih su knez Pavle i namesnici smenjeni sa vlasti u Kraljevini Jugoslaviji zbog potpisivanja Trojnog pakta. Ni više od 70 godina kasnije ne postoji jedinstven stav o tome da li je ova odluka bila ispravna.

Puč kojim su sa vlasti zbačeni knez i namesnici, dr Radenko Stanković, dr Ivo Perović i Vlada Cvetković-Maček, vodili su prozapadno orijentisani oficiri Jugoslovenske vojske na čelu sa generalom vojnog vazduhoplovstva Borivojem Mirkovićem. Dva dana ranije ova vlada je u Beču potpisala protokol o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu.

Učesnike su na puč podsticali pojedini domaći antinemački opozicioni krugovi, kao i vojna i politička obećanja Velike Britanije, koja se tada nalazila u ratu sa Nemačkom. Srpska pravoslavna crkva je imala posebno zapaženu ulogu u prevratu kada, zajedno sa nekim srpskim političkim organizacijama (Sokoli, Narodna odbrana, Četnici itd.), učestvuje u pripremanju i realizaciji vojnog puča.

Podsticaj zaverenicima za puč je dat i od strane Moskve, koja je time želela da odloži nemački napad na SSSR, koji se uveliko pripremao. Komunisti su, takođe, demonstrirali sa ostalim građanima toga dana.

Pošto se nakon aneksije Austrije Treći rajh graničio s Jugoslavijom, a Velika Britanija nije mogla nikome pružiti delotvornu zaštitu na Balkanu, jugoslovenski političari bili su primorani na politiku popuštanja. Knez Pavle i njegova vlada odolevali su više meseci nemačkom navaljivanju da pristupe Trojnom paktu, ali kad je na početku marta 1941. i Bugarska pristupila Trojnom paktu, zaključili su da se ne mogu više opirati.

Još je rekao da je umoran od državnih poslova i da mu je jedina želja da napusti zemlju.

Tada je zvao Dušan Simović i tražio od Mačeka da, sa svoja četiri ministra iz Cvetkovićeve vlade, kao potpredsednik uđe u njegovu vladu. Odgovarajući na Mačekove uslove, Simović je prihvatio Sporazum od 1939, i još obećao "potpunu autonomiju Hrvatima". Što se Trojnog pakta i spoljne politike tiče, o tome je imalo da se reši čim Maček dođe na sednicu Vlade. Uz Pavlov nagovor, Maček je pristao da njegovi ministri uđu u Simovićevu vladu, a sam je svoj ulazak odložio za nekoliko dana.

Do podne, kada je krenuo za Beograd, knez Pavle je preko britanskog konzula u Zagrebu uputio molbu britanskoj vladi da mu intervencijom kod Simovićeve vlade olakša odlazak u Grčku i dozvoli dolazak u London. Dok je putovao za Beograd, Borivoj Mirković i neki oficiri navaljivali su da se svrgnuti knez-namesnik strelja. Ipak, ta solucija ostavljena je samo za slučaj odbijanja ostavke. Odmah po prispeću u Beograd, oko 7 uveče, Pavle je bespogovorno, sa ostalom dvojicom namesnika, potpisao ostavku, spakovao se i sa porodicom pred ponoć pošao put Grčke. Britanci su ga pak uputili u Keniju sa statusom "političkog zatvorenika".

Hitler je ubrzo nakon promene jugoslovenske vlade i politike napao Jugoslaviju. Posebno je stradao Beograd, koji je bombardovan 6. aprila ujutru. Nakon kratkotrajnog aprilskog rata, Jugoslavija je poražena i podeljena. Patrijarh Gavrilo je uhapšen od Nemaca kao jedan od organizatora antinemačkog puča.

(M. S. / Izvor: wikipedia.org)