KO ČUVA BEOGRADSKE SPLAVOVE: Ubice, policajci, kriminalci i vođe navijača!

Prestoničke noćne klubove obezbeđuju navijači, kik-bokseri, nabildovani momci, najčešće pripadnici navijačkih i kriminalnih grupa. Zapošljavaju ih direktno vlasnici klubova, a za njih nije potrebna nikakva dozvola

Nakon što je obezbeđenje splava "Saund" na Starom sajmištu brutalno prebilo Fedora Frimermana (30) koji je od posledica batina preminuo, u javnosti se pokrenuo niz pitanja ko su momci koji u noćnim klubovima predstavljaju obezbeđenje i gde je granica njihovog "obezbeđivanja"? Šta je potrebno da bi neko postao obezbeđenje nekog kluba i ko stoji iza njega, ako "pretera" u obavljanju svoje delatnosti?

Nije tajna da su mnogi krvavi obračuni vezani upravo za primat nad obezbeđenjem klubova. Ova mesta su često bila poprišta pucnjave, tuča, prebijanja gostiju. Njih, najčešće, obezbeđuju ultimat fajteri, navijači, kik-bokseri, nabildovani momci, najčešće pripadnici navijačkih i kriminalnih grupa.

- Zna se ko to radi, to su uličari, bivši bokseri i dileri, koji za 20-30 evra pristaju da se tako ponašaju, ali njih ne zapošljavaju agencije za obezbeđenje, već oni kojima su potrebni, a zna se ko su ti ljudi. Ceo taj svet povezan je sa mračnim radnjama i tržištem narkotika - kaže menadžer poznate beogradske agencije za privatno obezbeđenje.

Sagovornik Telegrafa koji se bavi privatnim obezbeđenjem kaže da će retko koji vlasnik noćnog kluba zaposliti privatnu agenciju jer je to preveliki trošak, a i klubovima se ne isplati da im se “neko sa strane meša u poslove”.

- Da li su kriminalne ili navijačke grupe, potpuno je svejdeno. Te grupe koje posluju drže posao s narkoticima i to je jedino važno, a to da rade pod maskom obezbeđenja nije tajna – kaže sagovornik Telegrafa.

Ovim zakonom biće regulisano i kako privatno obezbeđenje sme da koristi oružje:

- Za vršenje poslova fizičke zaštite, pravna lica i preduzetnici za privatno obezbeđenje mogu posedovati polu automatsko oružje, pištolj kalibra 9mm, kod kojeg se jednim povlačenjem obarača može ispaliti samo jedan metak. Pravno lice za privatno obezbeđenje ne može posedovati vatreno oružje u broju većem od jedne polovine broja zaposlenih službenika obezbeđenja koji imaju Licencu za vršenje specijalističkih poslova službenika obezbeđenja – sa oružjem - stoji u Članu 24. Zakona koji tek treba da se usvoji.

(M. B.)