• 41
 ≫ 

"Fekalije se ispuštaju direktno u reku": Nemac je odlučio da Dunavom prepliva 2.857 km, u Beogradu je odustao

, Telegraf
 ≫ 

Juta Nojman iz njegovog tima objasnila nam je zašto je Fat doneo tu odluku

  • 41
Andreas Fat

Foto: Hochschule Furtwangen | Furtwangen University

Andreads Fat, profesor hemije na Univerzitetu u Furtvangenu u Nemačkoj, koji je odlučio da prepliva Dunav u okviru projekta Cleandanube moraće malo da smanji kilometražu od planiranih 2.857 kilometara. U Beogradu je odustao od plivanja, a naš grad video sa broda koji ga prati.

Juta Nojman iz njegovog tima objasnila nam je zašto je Fat doneo tu odluku. Reka je previše zagađena i smatrao je da bi to moglo da naškodi njegovom imunitetu.

- U Beogradu živi oko 1,7 miliona ljudi. Njihova otpadna voda ne prolazi nikakav tretman u fabrikama za prereadu, već se direktno uliva u reke. Izmet ulazi u vodu. Zbog količine bakterija koje se ulivaju, veliki je izazov plivati u Beogradu. Posledica kontakta sa dunavskom vodom može biti može biti infekcija ešerihijom koli - kazala je Nojman za "Telegraf".

U Beograd je uplovio brodom.

- Kako je Andreas Fat na dugoj ekspediciji, on nije želeo da vrši pritisak na svoj imuni sistem i bio je na našem brodu kada smo ulazili u Beograd. Za sve koji plivaju u Dunavu, na delu kroz Beograd, Fat savetuje: Pokušajte da ne gutate vodu. Ako ste slabog imunitetea, nemojte da plivate u tom delu reke. Voda Dunava je u regionu Beograda prljava i mi smo našim brzim testovima izmerili da je koncentracija kiseonika u Dunavu u Beogradu niža nego u regionima koje smo već prešli. Objavićemo i kompletne rezultate hemijske analize kada završimo našu ekspediciju Cleandanube - Čist Dunav - objasnila je.

Možda Srbija nema obavezu da se pridržava standarda EU, ali cilj ove ekspedicije je da podigne svest ljudi o značaju čistih reka.

- Srbija nije članica EU, pa nema obavezu da ispuni parametre i granične vrednosti kvaliteta vode koje propisuje EU. Jedan od ciljeva našeg projekta je da proširimo svest o važnosti čistih reka i tome kako da smanjimo količinu mikroplastike i razblaženih štetnih materija u vodi - napisala je Nojman.

U Beogradu postoji čak 100 direktnih izliva kanalizacije iz kojih se na godišnjem nivou u reke izlije 60.000 olimpijskih bazena fekalija, rekao je ranije zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Plan je da se u Velikom selu izgradi fabrika za preradu otpadnih voda u koju će biti uloženo u prvoj fazi 285, a u drugoj 400 do 500 miliona evra i koja će pokriti 80 izliva kanalizacija. Ostale izlive pokriće druge fabrike za preradu otpadnih voda.

Video: Izlila se kanalizacija na Čukarici, ulica pliva u izmetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA