Univerzitet u Beogradu bi mogao da postane nacionalni

Status nacionalnog ne daje nikakvu privilegiju, već samo priznanje, ali predstavlja i svojevrstan brend država koje imaju ne samo staro nego i kvalitetno obrazovanje

Iako ideja da Univerzitet u Beogradu (UB) dobije status nacionalnog postoji od 2008. kada je najveći univerzitet u regionu obeležio dva veka, pet godina kasnije nije se odmaklo daleko od ove nezvanične inicijative.

Inicijativa je potekla dok je rektor bio prof. Branko Kovačević, koji ističe da su ga tada podržali privatni, međutim, nije naišao na razumevanje državnih univerziteta.

- Mada status nacionalnog ne daje nikakvu privilegiju, već samo priznanje, druge državne visokoškolske ustanove tu ideju su shvatile kao svojevrsni atak na njih - rekao je Kovačević i podsetio da je inicijativa ponovo promovisana na početku studentske godine pred brucošima Pravnog i Filozofskog fakulteta.

- Kvalitet je ono što odvaja UB od mnogih drugih kako u Srbiji tako i regionu. Univerzitet se našao i na evropskoj Lajdenskoj listi, a na takozvanoj SCI imago listi, prema kvalitetu naučnih radova, nalazi se među 300 najboljih na svetu - rekao je prof. Avramović i istakao da status nacionalnog univerziteta ne daje finansijsku ni bilo koju drugu privilegiju, već priznanje po kome bi Srbija bila prepoznatljivija.

Odluku da se UB dodeli status nacionalnog donosi vlada, a potrebno je i izmeniti odredbe Zakona o visokom obrazovanju.

(Telegraf.rs / Tanjug)