Rasistički nemiri u Zemun polju: Pozivali na linč Roma!

Regionalni centar za nacionalne manjine upozorava na zabrinjavajuće višednevne incidente i pozive na linč jedne etničke grupe. Oni pozivaju nadležne institucije da reaguju na novi najavljeni antiromski protest

Grupa od oko 200 ljudi održala je u nedelju protest protiv Roma u Zemun polju, koji je uplašio mnoge pripadnike romske nacionalnosti u ovom naselju. Tim povodom, oglasio se i Regionalni centar za manjine ističući da su veoma zabrinjavajući višednevni incidenti i svakodnevni pozivi na linč jedne etničke grupe.

- Izašli su na ulice uz povike: "Nećemo Cigane, nećemo šugu!", "Cigani šugavi, izađite napolje!", "Koljite Cigane!", "Ubij, zakolji, da Cigan ne postoji!", "Pobićemo vas!", "Bežite iz Zemun polja!", "Iselićemo Cigane!", itd. Iste noći, grupa mladića je nasrtala na Rome i Romkinje, vređajući ih na nacionalnoj osnovi i preteći nasiljem - navodi se u saopštenju Regionalnog centra za manjine.

Od tada, većina Roma iz ovog naselja izbegava da izlazi iz svojih stanova, plašeći se za svoj život i bezbednost, a mnogi su bili prinuđeni da napuste svoje domove i sklone se kod prijatelja i rođaka. Kako se navodi u ovom saopštenju, eskalacija rasističkog divljanja je u direktnoj vezi sa tekstom u jednim dnevnim novinama, u kome se navodi bez bilo kakvog ograđivanja izjava jednog od roditelja dece koji pohađaju OŠ "Ilija Birčanin", a koji za pojavu šuge okrivljuje Rome.

(Telegraf.rs)