Antić: Za Srbiju nema opasnosti ukoliko se obustavi isporuka ruskog gasa preko Ukrajine (FOTO)

Srbija bi mogla vrlo brzo da započne projekat gradnje gasno-transportnog sistema velikog kapaciteta od Bugarske do Mađarske kroz našu zemlju

Za Srbiju nema opasnosti ukoliko se obustavi snabdevanje ruskog gasa preko Ukrajine, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić.

Hože li Srbija ipak dobiti svoj krak "Južnog toka": Grčka ambasadorka najavila mogućnost nastavka pregovora

GAZPROM: Južni tok blokiran da bi se nastavio tranzit kroz Ukrajinu!

On je odgovarajući na pitanja novinara rekao da na nas to ne bi uticalo s obzirom na to da ugovor sa Gaspromom predviđa tri tačke za isporuku gasa Srbiji.

Srbija bi mogla vrlo brzo da započne projekat gradnje gasno-transportnog sistema velikog kapaciteta od Bugarske do Mađarske kroz našu zemlju, ako se "bolje slože kockice nego za Južni tok", izjavio je danas ministar energetike Aleksanar Antić.

- Razvijamo sa Bugarskom i Mađarskom, zajedno sa Gaspromom, mogući novi projekat - gasnotranportni sistem od Bugarske ka Mađarskoj velikog kapaciteta - rekao je Antić na Kopaonik biznis forumu.

Kaže da bi taj gasno-transportni sistem, ako se kockice bolje slože nego pre par godina po pitanju Južnog toka, mogao vrlo brzo da se realizuje.

Antić je podsetio da Srbija gradi i gasnu interkonekciju sa Bugarskom, kao i da planira interkonekciju sa Rumunijom pošto ta zemlja postaje izvoznik gasa.

- Interkonekcija sa Rumunijom je naša ideja, oni rade masivna istraživanja svojih nalazišta u Crnom moru i oni će oko 2023. biti ozbiljan izvoznik gasa - rekao je Antić i naveo da je to za nas odličan projekat pošto imamo ozbiljnu infrasturkturu do Mokrina, koji je samo sedam kilometara do granice.

Napomenuo je da što se nas tiče može da se radi i iz sredstava Srbijagasa, ali Rumunija treba da obezbedi sredstva za finansiranje, a očekuju da će delom dobiti podršku EU.

- Za tango je potrebno dvoje - zaključio je Antić.

(Telegraf.rs / Tanjug)