Novi korak za novu snagu EPS-a: Ugovor za sistem zaštite od požara za Kostolac B3

Sistem za zaštitu od požara predstavlja moderan sistem koji zadovoljava sve neophodne kriterijume u pogledu kvaliteta, funkcionalnosti, dizajna, životnog veka u uslovima sredine za koju je predviđen

- Izgradnja bloka B3 snage 350 MW u TE „Kostolac B“ vrednosti oko 600 miliona dolara jedan je od najvećih projekata koji se realizuju u EPS-u i Srbiji. Veoma sam zadovoljan što partneri iz kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEK) užurbano rade na izgradnji novog bloka. Odluka CMEK-a i Simensa da se potpiše ugovor o projektovanju i instalaciji sistema zaštite od požara za novu elektranu potvrđuje da obe kompanije daju prioritet „Elektroprivredi Srbije - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS na potpisivanju ugovora.

Kineska kompanija CMEK i kompanija Simens Beograd potpisale su ugovor o projektovanju, nabavci i pružanju usluga za sistem za zaštitu od požara za blok B3 u TE „Kostolac B“. Vrednost ugovora je oko pet miliona evra.

- Zahvalan sam EPS-u na ukazanom poverenju. Pažljivo smo analizirali i izabrali kompaniju Simens zbog ekspertize i referenci u ovoj oblasti. Postavljanje kvalitetnog sistema zaštite od požara uslov je da nadležne inspekcije odobre početak rada elektrane. Očekujemo da će Simens uspešno i u roku završiti ovaj zadatak - rekao je Tong Zigang, potpredsednik kompanije CMEK.

- Simens sistemi za zaštitu od požara mogu se svrstati među najpouzdanije sisteme ove vrste koji ispunjavanju sve lokalne i evropske standarde i mogu da odgovore na sve zahteve korisnika - istakao je Udo Ajhlinger generalni direktor kompanije Simens Srbija.

- Ovo je drugi projekat koji je Simens ugovorio sa kompanijom CMEK, a koji predstavlja nastavak naše saradnje u mnogo većem obimu nego do sada, dok je „Elektroprivreda Srbije“ naš dugogodišnji partner sa kojim imamo niz uspešno realizovanih projekata i ponosan sam što sa i ovim projektom nastavljamo tu saradnju.

Sistem za zaštitu od požara obuhvata sledeće sisteme koji će biti implementirani na ovom projektu: sistem za dojavu požara, sistem za detekciju gasa, sistem za gašenje hemijskim gasom, sistem za gašenje – vodom i penom, sistem za centralizovani nadzor i upravljanje. Sistem za zaštitu od požara će Kostolcu omogućiti pravovremeno nadgledanje svih podsistema i pružiti dodatnu sigurnost i bezbednost u termoelektrani.

Sistem za zaštitu od požara predstavlja moderan sistem koji zadovoljava sve neophodne kriterijume u pogledu kvaliteta, funkcionalnosti, dizajna, životnog veka u uslovima sredine za koju je predviđen.

(Telegraf.rs/ PR)