Skandalozne malverzacije u bolnici u Nišu: Doktorka prepisivala lekove pacijentima, pa ih sama podizala i preprodavala

Osim zaposlenih u bolnici, pomagale su joj i radnice apoteka

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu odredilo je pritvor od 48 sati za tri osobe među kojima je i lekarka S. P. (56) a sve zbog malverzacija i zloupotrebe službenog položaja u Vojnoj bolnici u Nišu zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Kriminal u Vojnoj bolnici u Nišu: Uhapšene tri osobe

Kako je saopštilo Osnovno javno tužilaštvo, pored S. P., zadržavanje do 48 sati radi saslušanja određeno je i civilima A. P. (62) zbog zloupotrebe službenog položaja pomaganjem a R. M. (59) zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Postoji sumnja da je S. P. nezakonito popunjavala recepte za lekove na ime pacijenata koji imaju zdravstvene kartone u Vojnoj bolnici a zatim u dve različite apoteke u Nišu ih podizala, lično ili je to činio jedan njen kolega, takođe, civilno lice zaposleno u ovoj zdravstvenoj ustanovi - navodi tužilaštvo.

U ovoj ujdurmi pomagale su im radnice apoteka jer su im izdavale lekove iako su znale da recepti glase na druga lica i bez obzira na to što ni lekarka ni njen pomagač nisu imali njihove zdravstvene knjižice.

Osumnjičena S. P. je, takođe, u apotekama podizala dijetetske suplemente i lekove koji se ne izdaju na recept, tako što je pisala recepte za druge lekove u protivvrednosti ovih suplemenata a radnice apoteka su znale i za ovu malverzaciju.

- Svi lekovi podignuti na osnovu recepata koje je ona pisala slati su u naplatu u vojni zdravstveni fond. Takođe, jedan deo lekova koji je pribavljen na nezakonit način prodavala je po nižoj ceni pacijentima jedne privatne zdravstvene ordinacije u vlasništvu A. P. - precizira tužilaštvo i dodaje:

- S obzirom na to da je S. P. imala pomagače u Vojnoj bolnici, krivična prijava će biti podneta protiv još dva civilna lica zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja pomaganjem i jedne osobe zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica.

(D. K.)