Vole makljažu, ali u sportu moraju da se poštuju pravila: Istorija obračuna u kojima su umešani MMA borci (FOTO)

Vladimir Jovanović Maradona je poslednji upucani fajter, ali sve je počelo mnogo ranije

Vladimiru Jovanoviću zvanom Maradona (29), MMA borcu koga je, kako se veruje, 30. aprila u Pančevu sa sedam metaka ranio Crnogorac V. M, zbog teške povrede amputirana je noga.

Ulazio je u ring kao Fedor, udarao kao grom: Izrešetani srpski MMA borac je brutalno tukao rivale (VIDEO)

Lekari su operaciju obavili sredinom ove nedelje, a stanje ranjenog MMA borca sada je stabilno, piše Blic.

- Jovanović je pre operacije dao izjavu tužiocu. Izjavu je dao u bolničkoj sobi, na Odeljenju intenzivne nege, gde je od prvog momenta pod budnim okom policije - kaže sagovornik upoznat sa istragom.

U istrazi je do sada utvrđeno da je sukob između pančevačkog MMA borca i V. M. počeo zbog neraščišćenih odnosa u trgovini automobilima, pa je državljanin Crne Gore rešio da se osveti Jovanoviću. O beskrupuloznosti napada svedoči to da je Jovanović upucan rano ujutru, ispred vrtića u kojem je ostavio svoju ćerku i naočigled brojnih svedoka.

JAKI MOMCI U CENTRU SUKOBA

Maradona je poslednji u nizu "jakih" momaka u epicentru sukoba, vatrenih ili fizičkih, ali sve je počelo mnogo ranije. Pre njega, u leto 2016. godine u pucnjavi u centru Kragujevca ranjen je i MMA borac Radoš Joksimović (25). U njega je pucao tri godine mlađi sugrađanin, koji je ubrzo uhapšen. Da li je snaga potpomognuta nepoštovanjem autoriteta, ali i željom da se za kratko vreme dođe do neke slave i novca, uzrok što su MMA borci sve češće učesnici raznih obračuna.

- Činjenica je da je sve više tih boraca mešovitih borilačkih veština u središtu obračuna. Motivi su različiti, prevlast na tržištu droge, iznuđivanje, ali i poslovi obezbeđenja poznatih lokala, ne samo u Beogradu. U tim obračunima oni su mahom angažovani od strane nekih jačih kriminalaca, a u manjem broju slučajeva oni su ti koji vode glavnu reč - tvrdi sagovornik.

Ono što te momke kvalifikuje za angažmane je prvenstveno fizička snaga.

VOLE MAKLJAŽU

- Retko ko od njih je slušao savete trenera, pa samim tim i ozbiljno trenirao neki borilački sport. U tim sportovima moraju da se poštuju pravila, što oni ne mogu. Imaju fizičku snagu i okreću se veštinama gde nema nekih propisa i pravila, koji su, kako bi narod rekao - makljaža. Učestvuju u nekim borbama, postave snimak na društvenim mrežama da svet vidi i odmah su neka imena u tom svetu. A ta fizička snaga im je preporuka, pa ih jači kriminalci angažuju da im čuvaju leđa - objašnjava sagovornik.

7 GODINA ZATVORA ZA PANAJOTOVIĆA

Ipak, ima i onih koji steknu neko važnije ime u ultimat fajtu, pa pokušaju sami da zavode red. Jedan od takvih je i ultimat fajter Dušan Panajotović, koga je Viši sud u Beogradu osudio na 7 godina zatvora zbog ranjavanja Sanjina Štilića, radnika obezbeđenja poznatog prestoničkog kluba, koji je prethodno pretio Nemanji Milenkoviću, sinu svedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija. U to je uračunata i kazna za to što je 2010. godine od jednog Beograđanina, pod pretnjom ubistvom sa saradnicima pokušao da iznudi 50.000 evra.

SLUČAJ SPLIĆANINA DAMIRA TOVAROVIĆA

Da nisu samo srpski borci skloni obračunima i kriminalnim aktivnostima potvrđuje i slučaj Splićanina Damira Tovarovića, koji je pre nekoliko dana pušten iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, posle odslužene petomesečne kazne zbog izazivanja nereda na 156. "večitom derbiju", kada je uhapšen sa petoricom sunarodnika. Osvojio je nekoliko medalja na državnim prvenstvima Hrvatske u kik boksu, a pre nekoliko godina okitio se bronzom na Svetskom prvenstvu u superteškoj kategoriji, bio je i na K-1 turniru. Posle silnih borbi u ringu, iz još neutvrđenih motiva, završio je na južnoj tribini stadiona Partizana, gde je sa sunarodnicima dobio batine u navijačkoj tuči.

Ultimat fajter Miljan Đurašinović zvani Tasmanijski đavo, osuđen je zbog nasilja u porodici. Đurašinović, koji je bio svetski prvak u ultimajt fajtu policiji je poznat po tučama u kojima je učestvovao kao obezbeđenje noćnih klubova prestonice. U novogodišnjoj noći 2006. ranjen je u pucnjavi u hotelu. Osuđen je i zbog nanošenja teških povreda vlasniku kladionice "Kalčo" Stefanu Dimitrovskom u februaru 2008. godine.

VIDEO: Vladimir Jovanović prebačen za Beograd

(Telegraf.rs)