Nema tolerancije za one koji krše samoizolaciju: Pritvorenici će biti kažnjeni po hitnom postupku

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić poručio je danas da je država pokazala snažnu oštricu prema onima koji u ovom teškom stanju u kojem se nalazi nacija, krše mere Vlade Srbije

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Povodom prvih suđenja i osuđujućih presuda protiv okrivjenih za kršenje mere obavezne samoizolacije, državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić poručio je danas da je država pokazala snažnu oštricu prema onima koji u ovom teškom stanju u kojem se nalazi naša nacija, krše mere Vlade Srbije radi sprečavanja širenja korona virusa.

- Nema nikakve tolerancije prema onima koji krše samoizolaciju, država će se organizovati tako da ta lica budu kažnjena, a da pritom radnici suda i javnih tužilaštava budu maksimalno zaštićeni od mogućnosti da dobiju virus - rekao je Ilić Tanjugu.

Komenatrišući prva tri suđenja za kršenje mere obavezne samoizolacije, Ilić je podsetio da je u Osnovnom sudu u Dimitrovgradu doneta i prva presuda zbog krivičnog dela “nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije”.

U tom slučaju zbog kršenja mere obavezne samoizlacije sudija je izrekao maksimalnu kaznu od tri godine zatvora.

Prema rečima Ilića, suđenja su održana u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, uz poštovanje svih procesnih odredaba, tako što je uspostavljena veza putem skajpa između suda i pritvorske jedinice.

U sudnici su bili prisutni sudija, javni tužilac i branilac, dok se okrivljeni nalazio u pritvoru, naveo je Ilić i naglasio da su prioritet zdravlje i bezbednost ljudi.

On je napomenuo da su kod ovih krivičnih dela suđenja hitna, ne samo zato što su predmeti pritvorski, već i zato što su krivična dela izvršena u vanrednom stanju.

Podsetio je da su upravo preporukama Ministarstva pravde i Visokog saveta sudstva ovi predmeti predviđeni da se moraju okončati hitno.

Zbog kršenja mere samoizolacije, u tri posebne pritvorske jedinice u Vršcu, Požarevcu i Pirotu trenutno se nalazi 112 ljudi, naveo je Ilić i primetio tendenciju pada broja ljudi koji krše samoizolaciju.

- U prethodnim danima, svakodnevno je bilo po novih 20-25 pritvorenika, a noćas ih je stiglo u pritvore svega šest. Mere koje je preduzela država u odnosu na neodgovorne pojedince koji krše samoizolaciju dale su efekta - smatra državni sekretar.

On je ukazao da ova lica borave u posebnim pritvorskim jedinicama, kako ne bi doveli u opasnost ostalu zatvorsku populaciju, te da za sada niko od njih nije zaražen korona virusom.

Ilić od sledeće nedelje očekuje da se održi još desetine suđenja, u sudovima u drugim gradovima Srbije putem video linkova između sudova i posebnim jedinicama.

(Telegraf.rs/ Tanjug)