Da li je nasilje pojačano posle ukidanja vanrednog stanja? "Bilo kakva promena može da bude okidač"

Psiholog ne uzima ukidanje vanrednog stanja za okidač nasilja, ali veruje da duboka promena koja utiče na život može "pokrenuti nasilnika". U prvih deset dana desilo se nekoliko ubistava, kao i tuča u kojima se sukobljavaju i maloletni i stari

Foto-Ilustracija: Milena Đorđević

Za vreme trajanja vanrednog stanja i period od nepunih osam nedelja - od sredine marta do Đurđevdana - stupci hronike ostali su gotovo prazni. Od saobraćajnih nesreća koje su se desile uglavnom pamtimo dva sudara na praznim putevima Beograda, koja su izazvala pre nevericu nego uznemirenje javnosti. Saobraćaj se inače obavljao u smanjenom obimu, jer je gradski prevoz bio zatvoren, a deo zaposlenih je radio od kuće.

Ipak u tom periodu, dogodio se i "crni Prvi maj". Praznik (ne)obeležen u policijskom času ostaće upamćen i po nekoliko tragičnih smrtnih slučajeva. Međutim, mnoge od informacija o tragediji zaista su stigle tog dana, ali se npr. o nestanku odraslog muškarca i bolesti deteta, za čije je lečenje Srbija skupljala novac, pisalo i ranije.

Dugo ni Hitna pomoć nije imala alarmantne izveštaje sa dežurstava. Ukupno, izveštaji medicinskih radnika, policije i vojske odnosili su se situaciju u vezi sa korona virusom. Nije bilo ni vesti o vršnjačkom nasilju, nije bilo navoda o porodičnom nasilju, iako su udruženja i stručnjaci apelovali da je u slučaju porodica sa poremećenim odnosima zatvorenost veliki izazov, ali i dobar izgovor - da se nasilje ne uoči. Psiholozi su u svojim TV nastupima takođe skrenuli pažnju na to da se pogođenost situacijom očekuje odloženo, na primeru ratne situacije iz '99. godine koja je zemlju "okupirala" na, nadajmo se, isto vreme - od marta do juna - kada su se traume ukazale s početka jeseni, kazali su da očekuju isto.

Već s prvim danima ukidanja vanrednog stanja, situacija u društvu se promenila. Hronika je ponovo postala deo svakodnevice - medijskih radnika, a svakako građana. Ubistvo u Trsteniku, dvostruko ubistvo u Erdeviku, četvorostruko ubistvo u Leskovcu, među kojima je usmrćena i 19-godišnjakinja, kako se veruje, u sedmom mesecu trudnoće, brojni fizički obračuni u Nišu, zatim fizičko nasilje nad advokatom i sudijom u Beogradu...

Eskalacija nasilja nije obišla ni javnu scenu Srbije, pa se u prethodnim danima čitalo i o slučaju rijaliti učesnice, koja je prijavila porodično nasilje.

Ukidanje vanrednog stanja, rečima psihologa Radmile Vulić Bojović, ne treba uzeti za okidač nasilja. Ipak, smatra da svaka promena koja iz osnova remeti način života pojedinca može da ga uzrokuje.

psiholog Radmila Vulić Bojović / Printskrin: RTS

- Svaka promena može da bude okidač za eskalaciju nasilja. Ako imate odnos koji je nestabilan, koji je u tom smislu nepredvidiv, napet, on zapravo može u svakom trenutku da eskalira, a povod za tu eskalaciju može da bude neka promena koju neko doživi kao opasnu, kao gubitak kontrole, kao bilo šta što osobu dovede u to neko hirovito i impulsivno nestabilno stanje.

- Ne bih išla tako daleko da bih mogla da kažem da je izlazak iz vanrednog stanja okidač za nasilje, ali bilo kakva promena koji osoba doživi kao preteću ili ugrožavajuću i za koju proceni da fundamentalno poremeti njegov način života može da bude okidač za nasilje - kazala je u razgovoru za Telegraf.rs.

Četvorostruko ubistvo u Leskovcu

Četiri dana po ukidanju vanrednog stanja, 10. maja, u Leskovcu se desilo četvorostruko ubistvo. Osumnjičen je mladić, 22-godišnji Miloš i to za ubistvo oca Predraga (45), trudne sestre Ane (19) u poodmakloj trudnoći, maćehe Danijele (43), polusestre Sare (13). Ubistvo je počinjeno sekirom, navodno, nakon svađe oca i sina.

Ubrzo su stigli i navodi da je mladić psihijatrijski bolesnik, te da je njegov rođeni brat (15) je zbrinut u ustanovi socijalnog staranja zbog istih nevolja.

Foto: Telegraf, Privatna arhiva

Dvostruko ubistvo u Erdeviku

Ovaj zločin desio se devet dana od ukidanja vanrednog stanja, 15. maja. Predrag (53) iz vatrenog oružja ubio je svoju suprugu Branislavu (49) i njenog navodnog ljubavnika Miroslava (55). Oboje su preminuli na licu mesta.

Ubistvo se dogodilo u osnovnoj školi u kojoj je Branislava bila direktorka, a Miroslav školski vozać.

Par Gnjidić dobio je dvojicu sinova u višegodišnjem braku.

Foto: Telegraf, Facebook/Nikola G., Printskrin: Youtube/Kopernikus RTV Šid

Ubistvo u Trsteniku

Pola sata posle ponoći 17. maja ubijen je i 28-godišnji mladić. On je nastradao u selu Grabovac kod Trstenika. Najpre je, kako se sumnja, izbila tuča, a potom je Marko Đ. gurnut sa terase. Sumnja se da je nesrećni mladić udario glavom o stepenik, te da je poginuo na licu mesta.

Majka žrtve svedoči da se sa sinom čula nedugo pre zločina, te da je tog jutra na vratima ugledala policiju.

Naložena je obdukcija tela, a uhapšene su četiri osobe, među kojima i vlasnik kafane u kojoj se zločin dogodio.

nastradali Marko Đ. / Foto: Facebook

Sandra Obradović prijavila porodično nasilje

Bivša manekenka i rijaliti učesnica Sandra Obradović u proteklim danima u javnost je izašla sa navodima o pretrpljenom nasilju. Kontroverzna priča dve suprotstavljene strane, pokrenuta je 9. maja, tek tri dana po ukidanju vanrednog stanja. Tada je Obradovićeva potvrdila da je prijavila porodično nasilje. Utom su usledili uznemirujući snimci, navodi o oduzimanju deteta od majke, potom kontraoptužba da je posredi zloupotreba alkohola i lekova.

U jučerašnjem gostovanju u jutrnjem programu Obradovićeva je kazala i da je nasilje trpela još u trudnoći, te da je sprečena da viđa svoju osmomesečnu bebu.

Sandra Obradović / Foto: Privatna arhiva

Napad na advokata i sudiju

Petnaestog maja stigla je i vest da je oko ponoći na Vračaru u bašti kafića napadnut advokat Goran Petronijević (60), kao i sudija u penziji Novica Peković (70), koji je bio sa njim. Kako je najpre rečeno, napali su ih hulligani, za koje se kasnije ispostavilo da imaju od 40 godina do 53, te da ih je četvorica.

Oni su uhapšeni i dvojica su delimično priznala krivicu, negirajući da su oštećene šutirali nogama i da su ih udarali stolicama.

Preostala dvojica negirala su ceo napad.

Foto: Medija centar Beograd

U Nišu nema mira

Sedam dana po ukidanju vanrednog stanja u niškom parku Čair pretučena je 17-godišnjakinja. Na nju je nasrnulo šestoro maloletnika, predvođenih dečakom koji je u nju bio zaljubljen. Devojčica je zadržana na Dečkoj hirurškoj klinici Kliničkog centra u Nišu. Kako su lekari saopštili, nalazi se u dobrom opštem stanju, ali se čeka ultrazvuk kako bi se eliminisao rizik od unutrašnjeg krvarenja.

Kako se devojčica požalila, polomljen joj je nos, na levo oko ne vidi.

Tuča se dogodila i 16. maja kada su dvojica nasrnula na svoje vršnjake. J. Ć. (20) i A. A. (22) pretučeni su drvenim palicama. Prebačeni su u Klinički centar gde je ustanovljeno da su zadobili kontuzije mozga, a A. A. sa težom kliničkom slikom, na intenzivnom je posmatranju.

Sva četvorica imaju od 20 do 22 godine.

Foto: Telegraf

Nišlija H. Dž. (37) uhapšen je 12. maja zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a protiv njega su podnete i dve prekršajne prijave jer je uznemiravao komšije, a organima reda odbio da pokaže ličnu kartu. Pod dejstvom alkohola nasrnuo je na policiju, koja je došla po prijavi građana - zbog glasne muzike.

Istog dana u Nišu su se desile tri saobraćajne nesreće. Tri osobe su teže povređene, a dve su zadobile lakše povrede.

Video: Snimci sa lica mesta: S puškom čekao vozača u ovom parku, ubio ga, pa krenuo na suprugu

 

(B. K./ B. P.)