Nišlija izbo komšiju njegovim nožem: "Bilo je on ili ja... Da se nisam branio, sad bih ja bio mrtav"

On je mene  najpre psovao, gađao kamenjem a zatim, noseći veliki nož u desnoj, a metalnu šipku u levoj ruci, ušao u moje dvorište, isekao me u predelu levog obraza, ispod oka...

Saša Zdravković / Foto: Telegraf/D.K.

- Bilo je on ili ja... Da se nisam branio, sad bih ja bio mrtav. I sad ja treba da idem u zatvor, a on ni zašta nije kriv. Šta sam trebao da radim, da pustim da on ubije mene – ovako govori Nišlija Saša Zdravković (57) protiv koga se pred Višim sudom u Nišu vodi krivični postupak zbog pokušaja ubistva komšije D. N.

Zdravković se tereti da je 16. septembra 2019. godine u Knez Selu pokušao da liši života D. N. zbog sukoba oko imovine, na taj način, kako navodi tužilaštvo, što ga je udario motkom po glavi, a zatim ga je nožem, koji je ispao iz komšijine ruke, ubo više puta. Kako je navelo tužilaštvo, D. N. je uboden u predelu stomaka i grudnog koša i zadnje strane butine leve noge, te mu je tako naneta zbirno teška telesna povreda opasna po život.

Saša je odlučio da se oglasi poveden sličnim događajem u Lebanu, gde je penzionisani policajac Milutin Cvetković (86) nedavno upucao komšiju koji mu je provalio u kuću, zbog čega je bio uhapšen, takođe zbog pokušaja ubistva.

- On je mene  najpre psovao, gađao kamenjem a zatim, noseći veliki nož u desnoj, a metalnu šipku u levoj ruci, ušao u moje dvorište, isekao me u predelu levog obraza, ispod oka.. Da se nisam branio, eskivirao napad, ubo bi me u glavu i verovatno ubio... Bio sam prestravljen za život, reagovao sam kao svaki čovek koji se nalazi u smrtnoj opasnosti... I sada mi preti robija, ostaću bez posla, a otac sam troje dece – priča zabrinuti Nišlija.

Njegov advokat Slavoljub Milošević objašnjava da je jasno da je D. N. ušao u Sašino dvorište što je dokazano iskazima svedoka, a što nije negirao ni sam oštećeni.

- On  je naoružan metalnom šipkom i hladnim oružjem, nožem, krenuo ka mom klijentu i zadao mu povredu o čemu postoji medicinska dokumentacija. Zdravković  se nije kretao ka oštećenom, već je u cilju da se odbrani od napada, hvatajući ga za ruke, pokušavao da od sebe otkloni protivpravni napad. Njemu zakon dozvoljava, po stavovima Vrhovnog kasacionog suda, da sebe brani i ofanzivno, što je on i činio. Istovremeno, bio je u velikom strahu od D. N., otuda i brojne povrede koje je naneo navodno oštećenom – kaže Sašin branilac.

Sudi mu se za pokušaj ubistva / Foto: Telegraf/D.K.

Govoreći generalno o institutu nužne odbrane, Milošević objašnjava da tužilaštvo već tokom istrage treba da isfiltrira činjenice, te da ustanovi da li postoji  dovoljno argumenata za donošenje odluke da  se radi o nečemu što treba procesuirati.

- Zbog toga je veliko breme na advokaturi da dokaže da se radi o radnjama koje se preduzimaju radi odbrane života i tela. Sud je to razumeo i u praksi postoje brojne odluke kojima je konstatovano da u radnjama optuženih nema elemenata dela za koja se terete, već se radi o nužnoj odbrani. I u ovom slučaju nadam se zakonitoj i pravilnoj presudi – navodi Milošević.

Advokat kaže da je nesumnjivo da su se i radnjama D. N. stekli elementi krivičnog dela, jer je on prvi napao Sašu, te da je zbog toga protiv njega podneo krivičnu prijavu, ali je tužilaštvo odbacilo.

Preti mu robija / Foto: Telegraf/D.K.

D. N. je priznao da 30 godina koristi Sašino dvorište, te da se tu nalaze sve njegove mašine zbog čega su imali razmirice. Priznao je i da je kritičnog dana nakon što je navodno video Sašu sa motkom, krenuo za njim sa nožem u ruci, navodno da bi ga zaplašio.  Kako je dalje naveo, Saša ga je udario motkom  zbog čega mu je ispao nož iz ruke. Na isti način zadao mu je udarac u glavu  zbog čega se onesvestio, a Saša  je nastavio da ga udara, zatim je uzeo njegov nož i izbo ga više puta po telu. Kako je D. N. dalje naveo pred tužilaštvom, Saša ga je najpre ubo predelu leve natkolenice, a zatim više puta u stomak i grudni koš a, kako je istakao, nameravao je da ga ubode u srce jer su rane bile u blizini ovog vitalnog organa.

Video: Mladić napao policajca nožem, iste sekunde je ubijen

(Telegraf.rs)