Završeno pripremno ročište Miki Aleksiću: Ovo su donete odluke, čeka se njegova odbrana

* Vlasnik škole glume tereti se za polno uznemiravanje svojih polaznica * On je od 10. septembra u kućnom pritvoru

Foto: ATA Images

Danas je u Višem sudu u Beogradu održano pripremno ročište vlasniku škole glume Miroslavu Miki Aleksiću, pred suđenje povodom optužbi za više silovanja i polnih uznemiravanja polaznica njegove škole. Aleksić je u sud stigao u pratnji advokata.

Doneta je odluka da suđenje bude otvoreno za javnost osim u određenim delovima, što se odnosi na davanje iskaza oštećenih.

- Sud je doneo odluku da se izvedu dokazi u postupku i prihvatio je sve predloge Tužilaštva, kako u pogledu pisane dokumentacije, tako i predloženih svedoka. Druga odluka jeste da se celokupan glavni pretres tonski snima oko čega su svi učesnici u postupku bili saglasni, što doprinosi kvalitetu postupka - rekao je punomoćnik oštećenih Jugoslav Tintor.

On je dodao da, što se tiče nekih daljih sudskih odluka u pogledu eventualnog isključenja javnosti u odnosu na pojedini deo glavnog pretresa, to zavisi od procene i odluke suda.

Tintor je rekao i da je sud prihvatio samo mali broj svedoka koje je Aleksić predložio.

Kako saznajemo, oštećene bi bile pozvane da svedoče, tek nakon što okrivljeni iznese svoju odbranu. Kako Tintor ističe, nije siguran da će ceo naredni pretresni dan biti dovoljan da Aleksić iznese svoju odbranu.

- Ja sam uvek za javnost suđenja jer svi dokazi moraju da budu izneti pred sudom. To su neki od osnovnoh principa krivičnog postupka, s tim što zakon propisuje u kojim slučajevima je opravdano da javnost evetualno bude isključena u cilju zaštite žrtava. Na sudu je da odluči o tome, nezavisno od naših aktivnosti - dodao je i istakao da Milena Radulović i Iva Ilinčić ne traže nikakav poseban status u postupku i da su spremne da svoje tvrdnje kažu pred sudom i u prisustvu okrivljenog Aleksića.

Advokat Mike Aleksića, Zoran Jakovljević, rekao je za Telegraf da će morati da "provere tokove novca nevladinih organizacija".

- Podnećemo krivične prijave za fabrikovanje lažnih silovanja - rekao je za Telegraf.rs Zoran Jakovljević.

Kako je ranije rekao Jakovljević, predložili su mnogo dokaza i između 50 i 60 svedoka, među kojima su i glumci Aleksandar Berček, Goran Sultanović, Dubravka Mijatović, Dragan Bjelogrlić, Vuk Kostić, Nikola Đuričko, Nikola Kojo i ostali.

Advokat Zoran Jakovljević istakao je da smatra da javnost treba da bude isključena kada oštećene budu davale iskaz i dodao da je većina saglasna što se tiče toga.

- Trenutno nismo dali nove dokaze. Osporavaju nam da li su postajala famozna vrata na kancelariji, osporavaju nam da saslušamo doktore, odbijaju nam svedoke koji imaju saznanja. Tužilaštvo ide na to da se oštećene ne saslušavaju nego da se čitaju njihovi iskazi, jer je svesno koliko je optužnica činjenično nepotkrepljena. Miku su predstavili kao monstruma koji maltretira decu i ispira mozgove, te je normalno da ćemo da dovedemo veliki broj svedoka - kaže Jakovljević, dodajući da će koncept Mikine odbrane biti jako interesantan.

Sledeće ročište je 28. decembra u 10 sati, a tada će Mika Aleksić da daje svoju izjavu. Ukoliko Aleksić iznese kompletnu odbranu tog dana, saslušanje oštećenih očekuje se na prvom sledećem ročištu. 

Aleksić je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe kvalifikovana u produženom trajanju.

Njega je prva za seksualno zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, i druge devojke.

Zbog toga je Aleksić uhapšen 16. januara i do 10. septembra je bio u pritvoru, kada mu je Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredio zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Pripremno ročište Aleksiću je trebalo da bude odžano 1. oktobra 2021. godine. Međutim, odloženo je pošto je Aleksićev advokat Zoran Jakovljević obavestio sud da je pozitivan na virus kovid 19 i da ne može da dođe.

Aleksić je, sa druge strane, došao u pranji supruge i još jedne žene. U sud su tada bili i advokati, punomoćnici oštećenih glumica.

Ispred suda dve žene i jedan muškarac razvili su transparent "Verujemo Mileni Radulović", glumici koja ga je prva prijavila za silovanje u januaru ove godine.

Apelacioni sud u Beogradu, inače, potvrdio je početkom avgusta u celosti optužnicu protiv Aleksića.

Pripremno ročište potom je održano 10. oktobra, kada je Aleksićev advokat Jugoslav Tintor rekao da je učitelj glume negirao optužbe.

Punomoćnik oštećenih glumica, Jugosalav Tintor, zatražio je izuzeće predsednika veća sudije Zorana Božovića. Nakon toga, ročište je prekinuto pauzom do odluke o ovom zahtevu.

Punomoćnik oštećenih tražio je da se sudija Božović sam izuzme iz postupka, jer je već ranije odlučivao o produženju pritvora Aleksiću, a što bi, kako smatra advokat, mogao da bude razlog da se kasnije ukine presuda, koju bi donelo njegovo veće.

Sudija se, međutim, nije izuzeo, a pripremno ročište je potrajalo zbog procesnih radnji.

Video: Advokati žrtava: Pripremno ročište Miki Aleksiću odloženo za 15. novembar

(Telegraf.rs)