Saznajemo: Slika "Blagoveštenski sabor“ koja je ukradena iz dvorca Dunđerski biće vraćena Republici Srbiji

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istražni postupak protiv četiri lica zbog krađe slike poznatog slikara Vlaha Bukovca

Foto: Tuzilastvo za organizovani kriminal Srbije

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i švajcarskim tužilaštvom pokrenulo istražni postupak protiv četiri lica koji je rezultirao time da će slika poznatog slikara Vlaha Bukovca "Blagoveštenski sabor 1861. godine“, koja je ukradena, 1993. godine iz dvorca Dunđerski, biti vraćena Republici Srbiji.

Naime, nakon uspešne međunarodne tužilačke i policijske saradnje, navedena slika koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Republiku Srbiju, danas je predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine, u Cirihu, nakon čega će bititransportovana u Republiku Srbiju.

Sliku "Blagoveštanski sabor " naslikao je Vlaho Bukovac, a ovo delo je zagrebački trgovac Petar Nikolić umnožio kao litografiju i prodavao. Blagoveštenski sabor je bio sabor Srba u Austrijskom carstvu koji je održan 2. aprila 1861. na dan crkvenog praznika Blagoveštenje i okupio je najuglednije predstavnike Srba iz Ugarske.

Imao je 75 članova (25 crkvenih lica + 3 episkopa) koji su izabrani od svih Srba, jer nije bilo vremena da se utvđuje imovni cenzus.

Bilo je više struja unutar samog sabora.

1. "Većina" (patrijarh Josif Rajačić i dvorski savetnik Đorđe Stojaković) koja je nastojala da srpska pitanja reši uz pomoć vlade i Cara oslanjajući se na srpske privilegije.

2. "Manjina" (Svetozar Miletić) tražila je da Srbi ispunjenje svojih zakona nađu sporazumevajući se sa mađarskim naprednim krugovim i na osnovu njihovih zakona (napraviti manje promene u ustavu iz 1848) i svoga prirodnog i nacionalnog prava.

3. "Sredina" (Jovan Subotić i Đorđe Stratimirović) je bila za to da pre opredeljivanja za Beč ili Peštu treba sklopiti državnopravni dogovor sa Hrvatima.

Vlaho Bukovac (1855-1922) jedan je od najslavnijih slikara iz regiona. Poznat je i po tome što je lično naslikao portrete Natalije Obrenović, kao i Petra i Aleksandra Karađorđevića. Naslikao je portrete i Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu. Poreklom iz Cavtata, Bukovac je uvek isticao da je Srbin.

(Telegraf.rs)